CIR: premier na szczycie klimatycznym w Paryżu (komunikat)

30.11.2015, 12:10aktualizacja: 30.11.2015, 12:10

- CIR informuje:

„Interesy polskiej gospodarki muszą być chronione” – mówiła premier Beata Szydło o stanowisku Polski, które zaprezentuje w poniedziałek w Paryżu. Szefowa rządu bierze udział w szczycie dotyczącym globalnego porozumienia w sprawie zmian klimatu.

Premier Beata Szydło na COP21

Polska premier uczestniczy w poniedziałkowym spotkaniu szefów państw i rządów, które ma dać mandat negocjatorom na wypracowanie konkretnych rozwiązań w tekście porozumienia klimatycznego. „W Paryżu są obecni przywódcy wszystkich państw świata. Nie mogło nas tu oczywiście zabraknąć” – mówiła premier Beata Szydło na briefingu przed szczytem klimatycznym ONZ. Szefowa rządu dodała, że Polska podpisze porozumienie pod warunkiem, że interesy jej gospodarki będą chronione. Ma ono również uwzględnić inne oczekiwania zaprezentowane dziś w Paryżu przez polską premier i ministra środowiska. „Wszystkie państwa świata muszą brać udział w polityce klimatycznej, muszą brać odpowiedzialność za zmiany, które będą wprowadzane przy uwzględnieniu interesów poszczególnych gospodarek” – zaznaczyła premier.

Seria dwustronnych spotkań

Udział w paryskim szczycie klimatycznym będzie także okazją do spotkań premier Beaty Szydło z przewodniczącym Rady Europejskiej Donaldem Tuskiem oraz przewodniczącym Komisji Europejskiej Jeanem-Claudem Junckerem. „Rozpoczynam dzisiejszy dzień spotkaniami, które w mojej ocenie są niezwykle ważne dla przyszłości zmian, które proponuje polski rząd. Będę się spotykała z najważniejszymi osobami w UE, które nasze decyzje mogą wspierać. Możemy doprowadzić do tego, że wspólne rozwiązania zabezpieczające interesy polskiej gospodarki i innych państw europejskich będą chronione” – mówiła premier.

Szefowa polskiego rządu spotka się w poniedziałek również z premierem Izraela Beniaminem Netanyahu.

kom/ ksi/

Data publikacji 30.11.2015, 12:10