Urząd Dozoru Technicznego przyznał tytuły Lidera Bezpieczeństwa Technicznego

27.11.2015, 17:06aktualizacja: 27.11.2015, 17:06

Lider Bezpieczeństwa Technicznego
Podczas III Konferencji Urzędu Dozoru Technicznego (UDT) pt. "Nauka, technika, gospodarka - doświadczenia i perspektywy rozwoju" w Ożarowie Mazowieckim, odbyła się gala przyznania tytułów Lidera Bezpieczeństwa Technicznego.

Ogólnopolski ranking Lider Bezpieczeństwa Technicznego to inicjatywa UDT honorująca przedsiębiorstwa wyróżniające się w skali kraju wysokim standardem bezpieczeństwa technicznego, innowacyjnością oraz wkładem w rozwój gospodarczy Polski.

Kapituła rankingu ocenia firmy zajmujące się projektowaniem, wytwarzaniem, instalacją, eksploatacją, naprawą i modernizacją urządzeń technicznych. Przedsiębiorstwa nominowane są w trzech kategoriach: wytwórca, użytkownik i modernizujący. Do finału kwalifikują się firmy, które uzyskały najwyższe oceny we wszystkich kryteriach rankingu.

"Lider Bezpieczeństwa Technicznego to inicjatywa UDT, poprzez którą pragniemy uhonorować wysiłki polskich firm, przede wszystkim w obszarze nam najbliższym - bezpieczeństwa technicznego, ale także wyróżniających się innowacyjnością i wkładem w rozwój i budowę silnej polskiej gospodarki. Cieszę się, że Urząd Dozoru Technicznego powołał do życia Lidera Bezpieczeństwa Technicznego i stworzył okazję, aby dostrzec i docenić osiągnięcia polskich przedsiębiorców" - powiedział prezes UDT Mieczysław Borowski.

Liderami Bezpieczeństwa Technicznego 2015 zostali:

W kategorii "modernizujący":

- REMY Sp. z o.o.

- REMZAP Sp. z o.o.

W kategorii „użytkownik” w sektorze dużych przedsiębiorstw:

- KGHM Polska Miedź SA Oddział Huta Miedzi "Głogów"

W kategorii "użytkownik" w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw:

- Elektrociepłownia "Zielona Góra" SA

W kategorii "wytwórca" w sektorze dużych przedsiębiorstw:

- Ferrum SA

W kategorii "wytwórca" w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw:

- Przedsiębiorstwo Usługowo-Produkcyjno-Handlowe NIWA J.J. Niwa Sp.j.

Specjalne wyróżnienie w uznaniu efektywnej współpracy w obszarze minimalizowania ryzyka eksploatacji urządzeń technicznych oraz za innowacyjność i wdrożenie metody punktowej oceny stanu technicznego gazociągów przesyłowych otrzymał Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM SA. Tytuł i statuetkę Lidera Bezpieczeństwa Technicznego odebrał Wojciech Kowalski, członek Zarządu ds. technicznych i eksploatacji w GAZ-SYSTEM SA.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.11.2015, 17:06