UOKiK: nagroda Polskiego Stowarzyszenia Prawników Przedsiębiorstw dla UOKiK (komunikat)

25.11.2015, 15:57aktualizacja: 25.11.2015, 15:57

- UOKiK informuje:

Prezes UOKiK Adam Jasser odebrał nagrodę specjalną przyznawaną przez Polskie Stowarzyszenie Prawników Przedsiębiorstw. Kapituła wyróżniła konsekwentne stosowanie polityki otwartości Urzędu, a także skuteczną promocję reguł compliance i dobrych wzorców biznesowych w polskich przedsiębiorstwach

Prezes UOKiK Adam Jasser odebrał nagrodę specjalną przyznawaną przez Polskie Stowarzyszenie Prawników Przedsiębiorstw (PSPP).

W uzasadnieniu nagrody Prezes PSPP Waldemar Koper podkreślił znaczący wkład UOKiK w budowanie kultury compliance wśród polskich przedsiębiorstw i konsekwentne stosowanie polityki otwartości Urzędu. – Nagrodę przyznajemy za nadanie nowego oblicza ochronie konkurencji i konsumentów, transparentnej i opartej na dialogu z przedsiębiorcami. Za konsekwentną politykę konsultacji, uznanie znaczenia analizy ekonomicznej oraz za promocję reguł compliance i dobrych wzorców biznesowych w polskiej gospodarce rynkowej – mówił Waldemar Koper.

Dziękując za nagrodę Prezes UOKiK, Adam Jasser stwierdził: - Traktuję ją jako wyróżnienie dla całego Urzędu i potwierdzenie, że słuszne było przekonanie, które przyświecało mi, gdy podejmowałem się misji Prezesa UOKiK. Jest możliwe, aby organ ochrony konkurencji i konsumentów był sojusznikiem, a nie przeciwnikiem przedsiębiorców. Przejrzystość działania, rzetelność, umiar i otwartość na argumenty ze strony władzy publicznej nie tylko nie wykluczają skutecznego egzekwowania przestrzegania prawa, ale przeciwnie: wzmacniają je, a poprzez zapewnienie sprawiedliwości proceduralnej budują zaufanie i szacunek do Państwa. - Przewidywalność, przejrzystość, rzetelność są obowiązkiem całej administracji publicznej - w takim samym stopniu jak determinacja w przeciwdziałaniu naruszeniom prawa - dodał Prezes UOKiK.

Polskie Stowarzyszenie Prawników Przedsiębiorstw

Polskie Stowarzyszenie Prawników Przedsiębiorstw (PSPP) działa od 2010 roku. Wśród jego członków są przedstawiciele działów prawnych firm z większości sektorów gospodarki m.in.: banków, firm motoryzacyjnych, farmaceutycznych, wydawnictw, firm z branży spożywczej, budowlanej, IT i telekomunikacji.

Celem działań stowarzyszenia jest reprezentacja środowiskowa, promocja najlepszych praktyk i integracja grupy szefów działów prawnych polskich przedsiębiorstw.

Organizacja jest strategicznym partnerem bliźniaczych organizacji na świecie m. in.: Association of Corporate Counsels w Waszyngtonie oraz European Company Lawyers Association w Brukseli.

kom/ ale/

Data publikacji 25.11.2015, 15:57