Zdrowie i styl życia

MSZ: przyjęto rezolucję ONZ ws. niepełnosprawności (komunikat)

25.11.2015, 09:59aktualizacja: 25.11.2015, 09:59

- MSZ informuje:

Przyjęta przez Trzeci Komitet Zgromadzenia Ogólnego NZ rezolucja ma zapewnić otwartość i dostępność pracy w ONZ dla osób niepełnosprawnych. Jej sponsorami jest blisko 130 państw, w tym Unia Europejska. Polska była wśród inicjatorów projektu.

Rezolucja „W kierunku pełnej realizacji inkluzyjnej i dostępnej dla osób niepełnosprawnych organizacji Narodów Zjednoczonych” (Toward the full realization of an inclusive and accessible United Nations for persons with disabilities) została 23 listopada przyjęta w drodze konsensusu. Wkrótce, jak inne rezolucje opracowywane przez Trzeci Komitet, zostanie ona przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych. Nastąpi to w ramach bieżącej 70. sesji.

Celem rezolucji jest opracowanie kompleksowych ram, gwarantujących pełną otwartość i dostępność środowiska pracy ONZ dla osób niepełnosprawnych. Myślą przewodnią rezolucji jest szczególna rola ONZ w zakresie ochrony i promowania praw osób niepełnosprawnych. Inicjatorzy liczą, że przyczyni się do zapewnienia niedyskryminacyjnego i dostępnego środowiska dla osób niepełnosprawnych w ramach ONZ.

Polska odegrała kluczową rolę w zainicjowaniu rezolucji, aktywnie uczestniczyła również w opracowywaniu tekstu i prowadzeniu negocjacji. Projekt rezolucji przedstawił Komitetowi Stały Przedstawiciel Polski przy ONZ, Bogusław Winid. Przemawiał on w imieniu sponsorów: Antigui i Barbudy, Brazylii, Włoch, Republiki Korei, Tanzanii i Polski. Ostatecznie, do grona sponsorów rezolucji przyłączyło się blisko 130 państw.

Rezolucja poświęcona niepełnosprawności jest jedną z inicjatyw narodowych, które Polska prowadzi obecnie w ramach prac Trzeciego Komitetu ONZ. Aktywność w tym zakresie wynika z naszego wieloletniego zaangażowania na rzecz promocji i ochrony praw osób niepełnosprawnych na forach międzynarodowych, w tym ONZ, Rady Europy oraz UE. Zaangażowanie Polski w proces negocjacji rezolucji jest również konsekwencją uczestnictwa Polski w pracach Biura Konferencji Państw-Stron Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ tnt/

Data publikacji 25.11.2015, 09:59