Liczba turystów z Chin po raz pierwszy przekracza 100 milionów

02.09.2015, 11:10aktualizacja: 02.09.2015, 11:10

SZANGHAJ, 2 września 2015 r. /PRNewswire/ - Organizacja China Tourism Academy opublikowała niedawno raport na temat rozwoju turystyki zagranicznej z Chin pod tytułem 2015 Annual Development Report of Chinese Outbound Tourism, z którego wynika, że liczba turystów podróżujących do innych krajów z Chin po raz pierwszy przekroczyła 100 milionów. Tym samym Chiny stały się największym źródłem turystów na świecie w ciągu trzech kolejnych lat. Zgodnie z szacunkami wzrost utrzyma się na tym poziomie także w roku 2015. Raport również wskazuje, że najczęściej wybieranym środkiem płatności wśród chińskich turystów były karty UnionPay.

Według danych statystycznych liczba turystów z Chin osiągnęła 107 milionów w roku 2014, co oznacza wzrost o 19,5% w ujęciu rocznym. Szacuje się, że wzrost w roku 2015 osiągnie poziom co najmniej 16%.

Raport wskazuje, że marka UnionPay stała się najczęściej wybieranym dostawcą usług płatniczych wśród chińskich turystów, oferując usługi świadczone poprzez sieć 26 milionów akceptantów i 1,9 miliona bankomatów dostępnych w ponad 150 krajach i regionach. Tymczasem coraz szersze grono zagranicznych akceptantów rozważa przyjmowanie kart UnionPay jako ważny środek służący przyciągnięciu klientów, zwłaszcza tych wywodzących się z Chin. Dlatego też przyjmowanie kart UnionPay stało się istotnym czynnikiem w ocenie poziomu zadowolenia chińskich podróżnych z pobytów zagranicznych.

Zgodnie z wynikami badań całkowite wydatki na turystykę zagraniczną wzrosły do 164,8 miliarda USD w 2014 roku. Raport stwierdza, że rozwój sieci płatniczych takich, jak UnionPay przyczynił się do zwiększenia wygody podróży zagranicznych na każdym kroku, tym samym zwiększając wzrost zainteresowania wyjazdami.

Sonda dotycząca poziomów zadowolenia chińskich turystów zagranicznych z pobytu w 24 najbardziej popularnych miejscach wskazała, że Nowa Zelandia, Singapur, Ameryka, Kanada i Australia zajmują najwyższe miejsca pod względem satysfakcji podróżnych, biorąc pod uwagę możliwość sprostania zapotrzebowaniu na chińskojęzyczne przewodniki, chińskie restauracje, programy telewizyjne po chińsku i przyjmowanie płatności kartami UnionPay.

Raport wskazuje, że płatności kartami UnionPay za granicą w najpopularniejszych miejscach docelowych wśród Chińskich turystów są bardzo wygodne. Obecnie większość akceptantów przyjmujących karty z podpisami w Korei przyjmuje płatności kartami kredytowymi UnionPay, a kolejne 1,37 miliona akceptantów przyjmuje karty UnionPay z kodem PIN. W Singapurze kartami UnionPay można posługiwać się we wszystkich bankomatach i u ponad 70% akceptantów, w Stanach Zjednoczonych liczby sięgają 90% bankomatów i 80% akceptantów, a w Australii - 80% bankomatów i prawie 50% akceptantów. Przekłada się to na zasięg pokrywający większość najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc.

Źródło: UnionPay International

Data publikacji 02.09.2015, 11:10