Polityka i społeczeństwo

Premier do mieszkańców Przywidza: możecie być dumni ze swojej małej ojczyzny (komunikat)

31.08.2015, 14:54aktualizacja: 31.08.2015, 14:54

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz odwiedziła Przywidz w woj. pomorskim. Jak zaznaczyła, Przywidz jest przykładem miejscowości, która rozwinęła się dzięki zaangażowaniu lokalnej społeczności.

„Przywidz jest miejscem, w którym w ciągu ostatnich kilku lat wiele się zmieniło. Stało się tak dzięki dobrej energii mieszkańców, którzy chcą być dumni ze swej małej ojczyzny” – zaznaczyła szefowa rządu. „Jest tu siłownia „pod chmurką”, ścieżki rowerowe, nowoczesna oczyszczalnia ścieków, park naukowo-sportowy połączony ze skejtpark'iem. Niedługo powstanie tu także hala widowiskowo-sportowa” – wyjaśniła Ewa Kopacz.

„Będę odwiedzać takie miejsca i reklamować pozytywny patriotyzm, bo dbałość o swoją małą ojczyznę na to zasługuje. Polska powiatowa, Polska małych miejscowości rozwija się” – podkreśliła premier.

Gmina Przywidz

Przywidz położony jest 30 km od Gdańska. Gmina liczy ok. 5,5 tys. mieszkańców. Pierwsze wiadomości o miejscowościach położonych na terenie gminy pochodzą z 1294 roku. Przywidz jest dobrym miejscem do organizowania wycieczek krajoznawczych. 40% powierzchni gminy zajmują lasy, a duża część terenu jest objęta programem Natura 2000. Można tu obejrzeć rezerwat buków na jeziorze Przywidzkim, zabytkowy kościół w Przywidzu, wykopaliska i grodzisko na półwyspie jeziora Przywidzkiego. W planach rozwojowych gminy przewidziano tereny pod rozwój, na bazie walorów terenowych i mikroklimatycznych, usług turystycznych oraz drobnej wytwórczości i rzemiosła, a także usług dla ludności.

kom/ ksi/

Data publikacji 31.08.2015, 14:54