Polityka i społeczeństwo

MSW: na polskich drogach jest bezpieczniej! (komunikat)

05.08.2015, 12:42aktualizacja: 05.08.2015, 12:42

- MSW informuje:

Mniej wypadków drogowych oraz spadek liczby zabitych i rannych osób - tak przedstawia się bilans bezpieczeństwa na polskich drogach w lipcu. Według wstępnych danych, w wypadkach zginęło o 32 osoby mniej, niż w lipcu 2014 r. Spadła także liczba wypadków – o 542 oraz liczba osób rannych – o 752.

Bezpieczny lipiec

- Od momentu wejścia w życie nowych, zaostrzonych przepisów drogowych, kierowcy jeżdżą zdecydowanie wolniej – podkreśliła Małgorzata Woźniak, rzecznik MSW podczas briefingu podsumowującego pierwszy miesiąc wakacji na naszych drogach. Przypomnijmy, że od 18 maja kierowcom, którzy przekroczą dozwoloną prędkość o więcej niż 50 km/h w obszarze zabudowanym, prawo jazdy jest odbierane bezpośrednio przez kontrolującego ich policjanta. Jeżeli osoba ta będzie w dalszym ciągu prowadzić pojazd bez prawa jazdy, 3 miesięczny okres jest przedłużony do 6 miesięcy. Do tej pory policja odebrała 6 694 prawa jazdy.

To jeszcze nie koniec wakacji

- Wstępne statystyki pokazują, że na naszych drogach jest coraz bezpieczniej. Zbliża się sierpień, więc cały czas apelujemy o rozsądek – podkreśliła rzecznika MSW oraz dodała, że poprawa bezpieczeństwa to zasługa nowych przepisów.

- W trakcie jazdy w upałach nasza koncentracja jest bardzo ograniczona. Topi się także asfalt, więc kierowcy muszą bardzo uważać, zwłaszcza na zakrętach. Pamiętajmy też o tym, że nagrzany układ hamulcowy sprawia, że hamulce są mniej skuteczne – przypomniał mł. insp. Marek Konkolewski z Komendy Głównej Policji. Podczas briefingu mł. insp. Marek Konkolewski zdementował także pojawiające się w mediach informacje na temat zmian w wysokościach mandatach karnych.

Bezpieczny Autobus

Małgorzata Woźniak zachęciła także do korzystania z e-usługi „Bezpieczny Autobus”. Jest to usługa, która została uruchomiona w czerwcu zeszłego roku, a do tej pory skorzystało z niej 225 tys. użytkowników, z czego tylko w lipcu tego roku 13,5 tys. osób. - Dzięki usłudze dostępnej na stronie www.bezpiecznyautobus.gov.pl możemy sprawdzić, czy autobus, który wiezie np. nasze dzieci na wakacje ma ważne ubezpieczenie OC i badania techniczne. Aby to sprawdzić nie musimy wychodzić z domu. Każdy rodzic może sprawdzić, czy autobus, który wiezie ich dzieci, jest sprawny i dopuszczony do ruchu – przypomniała rzeczniczka MSW.

kom/ amt/

Data publikacji 05.08.2015, 12:42