CIR: premier na zmodernizowanych Bulwarach Wiślanych (komunikat)

02.08.2015, 18:11aktualizacja: 02.08.2015, 18:11

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz odwiedziła w niedzielę otwarty po modernizacji Bulwar Jana Karskiego. "To wyjątkowo piękne i urokliwe miejsce" - powiedziała szefowa rządu po spacerze, który odbyła w towarzystwie prezydent Warszawy.

„Miałam okazję rozmawiać z sanitariuszką, która brała udział w Powstaniu Warszawskim. Wspominała, jak bardzo Warszawa była zniszczona i jak trzeba było ją odbudowywać po II wojnie. Dzisiaj Warszawa to piękne miasto” – podkreśliła premier Kopacz.

Zmodernizowane bulwary nadwiślańskie

Na blisko kilometrowym odcinku bulwarów, od mostu Śląsko-Dąbrowskiego do ul. Boleść, obok deptaku i ścieżki rowerowej pojawiły się nowe drzewa oraz kwiaty, a także mała architektura, jak np. ławki, czy stojaki na rowery. Promenada została zaprojektowana z myślą o osobach niepełnosprawnych oraz rodzicach z dziećmi w wózkach.

Zmodernizowane i połączone z bulwarami przejścia podziemne pod Wisłostradą są także przystosowane dla rowerzystów.

Ciekawostki o zmodernizowanym fragmencie bulwarów

Na nowym odcinku bulwaru:

- powstało 15 budek dla trzmieli;

- posadzono 98 grabów;

- w dolnym murze pozostawiono szczeliny, w których w trakcie budowy gniazdowały jaskółki brzegówki Być może zechcą ponownie założyć tam gniazda.

kom/ amt/

Data publikacji 02.08.2015, 18:11