Polityka i społeczeństwo

Premier w 71. rocznicę wybuchu powstania warszawskiego: pamiętamy o powstaniu i o nim nie zapomnimy (komunikat)

01.08.2015, 14:40aktualizacja: 01.08.2015, 14:40

- CIR informuje:

„Spotykamy się przy Grobie Nieznanego Żołnierza, by uczcić bohaterstwo powstańców, by przypomnieć ich męczeństwo i poświęcenie, by tamte wydarzenia nie odeszły w niepamięć” – powiedziała premier Ewa Kopacz w 71. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego.

Premier o Polskim Państwie Podziemnym

Szefowa rządu przypomniała na Placu Piłsudskiego, że Armia Krajowa była częścią Polskiego Państwa Podziemnego, które „było fenomenem niespotykanym w okupowanej i walczącej Europie”. „Polacy wiedzieli, że w zmaganiach o niepodległość ważna jest walka zbrojna, ale też dobrze rozumieli, jak ważne jest zachowanie cywilnych struktur państwa” – podkreśliła. Dodała, że Polacy pokazali, że nawet w warunkach terroru można utworzyć nie tylko konspiracyjną armię, ale też niezawisłe sądownictwo, podziemne szkoły i uniwersytety, podejmować działalność kulturalną, wydawać gazety i książki.

„Być może dlatego, że Armia Krajowa była częścią Państwa Podziemnego, możliwy był tak potężny, bohaterski zryw, jakim stało się Powstanie Warszawskie” – powiedziała. Zaznaczyła, że „w tej wielkiej bitwie Polacy pokazali, że bohaterstwo i ofiarność w walce o wolność mogą być czymś ważniejszym niż własne życie, własne zdrowie, czy różnorakie dobra materialne”.

Premier: przejmujemy odpowiedzialność za pamięć o Powstaniu Warszawskim

„Jak wiemy, pamięć narodowa nie jest czymś niezmiennym. Przeobraża się z pokolenia na pokolenie. Pamięć bezpośrednich świadków i uczestników jest pamięcią żywą i różni się od pamięci młodszych pokoleń, dla których wydarzenia przeżyte przez starszych przybierają charakter symboli” – powiedziała premier Ewa Kopacz. Dodała, że odchodzą ostatni uczestnicy tamtych wydarzeń, a „my przejmujemy odpowiedzialność za to, w jaki sposób tamta przeszłość zostanie zapamiętana i jakie symbole zostaną utrwalone w narodowej pamięci”.

Szefowa rządu przypomniała, że „od 2004 r. pamięci o Powstaniu Warszawskim służy wielkie warszawskie muzeum, tak chętnie odwiedzane”. „Ta wielka bitwa, która oddaje przecież sens polskiego losu i polskiej wolności, jest też obecna w gdańskim Europejskim Centrum Solidarności, a będzie przypominana także w budowanym Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku i Muzeum Historii Polski w Warszawie” – dodała.

„Pamięć i historia łączą nas z dalszą i bliższą przeszłością. Dzięki nim jesteśmy naprawdę zakorzenieni we współczesności, a nie jesteśmy jedynie przypadkowymi przechodniami w długim łańcuchu pokoleń. Dlatego dzisiaj, tu, przy Grobie Nieznanego Żołnierza mówimy raz jeszcze: pamiętamy o Powstaniu i o nim nie zapomnimy” – zakończyła premier Ewa Kopacz.

Powstanie Warszawskie

Powstanie wybuchło 1 sierpnia 1944 i trwało 63 dni. Po pierwszych sukcesach powstańcy musieli ustąpić wojskom niemieckim okupującym stolicę. Walki trwały do nocy z 2 na 3 października 1944 kiedy w kwaterze SS w Ożarowie podpisano akt kapitulacji Powstania Warszawskiego. W działaniach wojennych toczących się na terenie stolicy poległo blisko 200 tys. osób – żołnierzy i cywilnych mieszkańców miasta.

kom/ amt/

Data publikacji 01.08.2015, 14:40