Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Ewa Kopacz na uroczystościach pod Pomnikiem Powstania Warszawskiego (komunikat)

31.07.2015, 23:03aktualizacja: 31.07.2015, 23:03

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz na uroczystościach pod Pomnikiem Powstania Warszawskiego

Premier Ewa Kopacz wzięła w piątek udział w uroczystej mszy polowej i apelu poległych z okazji 71. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego.

W uroczystości na Placu Krasińskich wzięli udział przedstawiciele najwyższych władz państwowych, parlamentu i władz samorządowych oraz uczestnicy Powstania Warszawskiego i żołnierze Armii Krajowej.

Powstańcze walki na Placu Krasińskich

Na Placu Kraińskich znajduje się pomnik Powstania Warszawskiego, który został odsłonięty w 1989 roku, w 45. rocznicę zrywu. W sąsiedztwie monumentu znajduje się właz kanałowy, którym 1 i 2 września 1944 r. powstańcy ewakuowali się ze Starego Miasta do Śródmieścia.

Powstanie Warszawskie

Powstanie wybuchło 1 sierpnia 1944 i trwało 63 dni. Po pierwszych sukcesach powstańcy musieli ustąpić wojskom niemieckim okupującym stolicę. Walki trwały do nocy z 2 na 3 października 1944 kiedy w kwaterze SS w Ożarowie podpisano akt kapitulacji Powstania Warszawskiego. W działaniach wojennych toczących się na terenie stolicy poległo blisko 200 tys. osób – żołnierzy i cywilnych mieszkańców miasta.

kom/ mkz/

Data publikacji 31.07.2015, 23:03