MBF Group wchodzi na rynek rumuński

31.07.2015, 14:12aktualizacja: 31.07.2015, 14:12

Logo
MBF Financial Advisory SRL - tak nazywa się nowa spółka celowa giełdowej firmy MBF Group S.A. Firma została wpisana do rumuńskiego rejestru w ostatnich dniach lipca br. i natychmiast rozpoczyna działalność operacyjną.

Zawiązanie i zarejestrowanie rumuńskiej spółki kapitałowej bezpośrednio związane jest z wcześniejszymi informacjami, które napływały z MBF Group S.A. odnośnie ekspansji na rynki Europy Środkowo-Wschodniej. Kapitał zakładowy MBF Financial Advisory SRL wynosi 20.000 RON, a emitent posiada w spółce prawa rumuńskiego 100 udziałów, tj. 50% kapitału zakładowego.

Zgodnie z komunikatem opublikowanym przez Zarząd MBF Group drugim udziałowcem MBF Financial Advisory SRL jest inny polski podmiot, które dysponujące wieloletnim doświadczeniem na rynku kapitałowym w zakresie pomocy w przeprowadzaniu emisji prywatnych i publicznych. Spółka posiadająca licencję autoryzowanego doradcy rynku NewConnect oraz autoryzowanego doradcy rynku Catalyst. Kadra zawodowa firmy uczestniczy w rozwoju rynku NewConnect od pierwszych dni jego istnienia.

"W momencie rejestracji w rumuńskim Ministerstwie Sprawiedliwości MBF Financial Advisory SRL rozpoczęła działalność i w ciągu 10 dni roboczych wystąpi o przyznanie licencji autoryzowanego doradcy rynku alternatywnego AeRo działającego pod nadzorczej Giełdy Papierów Wartościowych w Bukareszcie – mówi Robert Krassowski, prezes Zarządu MBF Group S.A. - Natomiast niezależnie od powyższego, nasza rumuńska firma będzie aktywna na rumuńskim rynku kapitałowym, a jej usługi związane będą m.in. z doradztwem w zakresie pozyskiwaniem kapitału. Firma będzie świadczyła pomoc i doradztwo w związku z niepublicznymi emisjami akcji, emisjami prywatnymi i publicznymi i wtórnymi ofertami publicznymi (PreIPO, IPO i SPO)" – kończy Krassowski.

W niedalekiej przyszłości MBF Financial Advisory SRL zamierza podjąć działania w kierunku upublicznienia i wprowadzenia do obrotu na rynku AeRo spółek portfelowych MBF Group S.A., a także podmiotów z Polski i Europy Środkowo-Wschodniej, z którymi giełdowa spółka współpracuje lub współpracę taką wkrótce nawiąże.

"Ekspansja i wyjście poza granice Polski to kolejny krok milowy w rozwoju MBF Group. Chcemy by nasz rumuński podmiot przynosił zyski już od 2016 roku. Nie wykluczamy także budowy szerszego konsorcjum, które mogłoby przyczynić się do rozwoju rynków kapitałowych w tym obszarze Europy" – podsumowuje Robert Krassowski.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 31.07.2015, 14:12
Źródło informacji MBF Group S.A.