Agencja Modernizacji Ukrainy (AMU) omawia propozycje reform gospodarczych na Ukrainie

27.07.2015, 17:35aktualizacja: 27.07.2015, 17:35

Były premier rządu Rzeczypospolitej Polskiej Waldemar Pawlak omówił z ekspertami bieżącą sytuację gospodarczą na Ukrainie oraz propozycje reform gospodarczych w tym kraju.

Kijów, 29 czerwca 2015 r. - Agencja Modernizacji Ukrainy (AMU) gościła dziś przy okrągłym stole uczestników debaty poprowadzonej przez Waldemara Pawlaka, byłego premiera RP. Tematem rozmów była bieżąca polityka gospodarcza i sytuacja ekonomiczna Ukrainy. Zaproszenie do udziału w debacie przyjęli liczni eksperci z dziedziny biznesu, nauki i polityki.

Waldemar Pawlak, który przez pięć lat kierował polskim Ministerstwem Gospodarki, a wcześniej pełnił funkcję premiera rządu RP, podzielił się swoją bogatą wiedzą, przewodnicząc zorganizowanym przez AMU obradom okrągłego stołu poświęconym kwestiom gospodarczym. Przekazana przez niego wiedza zostanie wykorzystana przy pracach nad programem modernizacji Ukrainy.

"Polityka gospodarcza nie powinna w żadnym wypadku opierać się na krótkoterminowych decyzjach. W dążeniach do modernizacji, która przyczyni się do pomyślnego rozwoju, wszelkie decyzje należy podejmować z uwzględnieniem dłuższej perspektywy. Politycy kierujący się poczuciem odpowiedzialności powinni zatem wybiegać poza swoją kadencję" - podkreślał premier Pawlak podczas debaty przy okrągłym stole.

Debatę zorganizowano na stadionie olimpijskim wybudowanym na potrzeby Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej w 2012 r., których współgospodarzami były Polska i Ukraina. W tym właśnie miejscu Waldemar Pawlak omówił trzy obszary, w których Ukraina może i powinna być aktywna gospodarczo.

Wzrost gospodarczy i konkurencyjność

Zwiększenie wzrostu gospodarczego i konkurencyjności byłoby zdaniem Pawlaka możliwe dzięki utworzeniu „funduszu konsolidacyjnego w sektorze bankowości". Wspomniał on także o możliwości wprowadzenia podatku stabilizującego walutę jako środka ograniczającego spekulacje walutowe.

Przedsiębiorczość i innowacyjność

Według byłego premiera korzystne dla przedsiębiorczości i innowacyjności Ukrainy mogłyby być specjalne strefy rozwoju oraz klastry ekonomiczne, jak również większe zróżnicowanie produktów przeznaczonych na eksport. Ukraina dysponuje wieloma dobrymi rozwiązaniami regulacyjnymi w obszarze przedsiębiorczości, ale sposób ich realizacji i wdrażania w praktyce wymaga znaczących ulepszeń.

Ekologia

Premier Pawlak jest przekonany, że ekologia oraz odpowiedzialne korzystanie z zasobów natury powinny stanowić integralną część współczesnego programu gospodarczego Ukrainy. Zaproponował on ustanowienie krajowego funduszu na rzecz ochrony środowiska. Jednocześnie kwestie wydajności energetycznej i odnawialnych źródeł energii powinny jego zdaniem być promowane szerzej, zarówno wśród ogółu społeczeństwa, jak i podmiotów odpowiedzialnych za środowisko.

Komentarz prezesa AMU, Michaela Spindeleggera: "AMU zgadza się z dokonaną przez Waldemara Pawlaka oceną, iż Ukraina powinna być aktywna w takich obszarach, jak wzrost gospodarczy i konkurencyjność, przedsiębiorczość i innowacja oraz ekologia. Zamierzamy uwzględnić te aspekty w opracowywanym przez nas programie modernizacji Ukrainy".

Zdjęcia z debaty dostępne są na stronie AMU: www.amukraine.org.

Kontakt dla prasy:

Bernhard Schragl