Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta podsekretarza stanu Konrada Pawlika w Mołdawii i na Ukrainie (komunikat)

28.07.2015, 23:04aktualizacja: 28.07.2015, 23:04

- MSZ informuje:

Dwustronne relacje polityczne, współpraca z Unią Europejską oraz współpraca rozwojowa, jak również wsparcie dla Polonii i Polaków były głównymi tematami zakończonej dzisiaj wizyty wiceministra Konrada Pawlika w Mołdawii i na Ukrainie.

Wiceszef polskiej dyplomacji podczas roboczej wizyty w dniach 24-28 lipca odwiedził m.in.: Kiszyniów i Odessę, a także spotkał się z Polonią w Raszkowie i obwodzie odeskim. Rozmawiał z mołdawskimi wiceministrami: spraw zagranicznych Andreiem Galburem, rozwoju regionalnego i budownictwa Anatolie Zoltcovem oraz rolnictwa i przemysłu spożywczego Vladem Loghinem i baszkan Gagauzji Iriną Vlah.

Na Ukrainie wiceminister Pawlik spotkał się z kolei z nowym gubernatorem obwodu odeskiego Mikheilem Saakaszwilim, zastępcą mera Odessy Anatolijem Orłowskim, nowym szefem EUBAM (EU Border Assistance Mission) w Odessie Harcourtem Tesoriere. Podczas wizyty w Mołdawii i na Ukrainie rozmawiał także z mołdawskimi i ukraińskimi ekspertami i analitykami.

- Dziękuję Państwu za aktywność w sferze polonijnej, za wszelkie inicjatywy kulturalne i oświatowe. Dziękuję osobom działającym w polskich organizacjach, nauczycielom, polskim księżom i siostrom zakonnym, dziękuję osobom uczącym języka polskiego - powiedział wiceminister Pawlik w trakcie spotkania z Polakami w Odessie. Podkreślił przy tym otwartość MSZ na postulaty polskich środowisk i gotowość do jak najszerszego wspierania ich aktywności. W Raszkowie wiceszef MSZ odwiedził Dom Polski „Wołodyjowski”, a w Słobodzie Raszków szkołę, w której nauczany jest język polski.

Kwestiom mniejszości polskiej poświęcone były również rozmowy w Tyraspolu, gdzie wiceminister Konrad Pawlik spotkał się z liderem samozwańczego Naddniestrza Jewgienijem Szewczukiem. W trakcie rozmowy podsekretarz stanu uzyskał zgodę na wysłanie dwóch polskich nauczycieli do Naddniestrza.

Głównym przedmiotem dyskusji z przedstawicielami władz mołdawskich było przedłużenie o 3 lata funkcjonowania Centrum Wsparcia Władz Lokalnych w Ialoveni oraz implementacja udzielonego ponad rok temu polskiego kredytu rządowego na 100 mln EUR. Z kolei w trakcie spotkania z władzami odeskimi omówiono kwestie wsparcia humanitarnego dla Odessy i obwodu odeskiego.

Wiceminister Pawlik poinformował przedstawicieli obu krajów, że zarówno Mołdawia, jak i Ukraina znalazły się na liście 10. krajów priorytetowych nowo przygotowywanego Wieloletniego Programu Pomocy Rozwojowej na lata 2016-2020. Podsekretarz stanu zwrócił także uwagę swoim partnerom na znaczenie efektywnej implementacji reform wynikających z umowy stowarzyszeniowej z Unią Europejską. Ważnym tematem rozmów w obu krajach była ponadto problematyka bezpieczeństwa.

Wiceszef polskiej dyplomacji zaakcentował również rolę regionów we wdrażaniu reform, w tym zwłaszcza decentralizacji. Jak stwierdził podczas rozmowy z gubernatorem odeskim Mikheilem Saakaszwilim, „sukces reform w regionach może mieć większy wpływ na transformację Ukrainy aniżeli przyjęcie najlepszych ustaw”.

Od końca 2013 r. Polska przeznaczyła na pomoc humanitarną dla Ukrainy już około 15 mln PLN, wysłała też trzy konwoje humanitarne.

Wiceminister Konrad Pawlik odwiedził w Mołdawii również miejsca, w których realizowane są projekty w ramach polskiej pomocy rozwojowej m.in.: Hogineşti - rozwój pozarolniczej działalności gospodarczej na wsi, Oniscani - kanalizacja i ekologiczna oczyszczalnia ścieków oraz kolektory słoneczne i Braviceni - wsparcie lokalnej przedsiębiorczości i rozwój infrastruktury wiejskiej.

W Kiszyniowie wiceminister Pawlik złożył kwiaty pod popiersiem marszałka Józefa Piłsudskiego oraz w Odessie i Kiszyniowie pod tablicami poświęconymi pamięci Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ tnt/

Data publikacji 28.07.2015, 23:04