Polityka i społeczeństwo

CIR: rząd przeznaczy 99 mln na wsparcie organizacji Europejskiej Stolicy Kultury 2016 we Wrocławiu (komunikat)

28.07.2015, 19:59aktualizacja: 28.07.2015, 19:59

- CIR informuje:

„Jestem przekonana, że będzie to wyjątkowe wydarzenie, które będzie promowało Polskę” – powiedziała premier Ewa Kopacz po wyjazdowym posiedzeniu Rady Ministrów we Wrocławiu.

Rada Ministrów podjęła decyzję o ustanowieniu programu wieloletniego i zagwarantowała środki finansowe oraz instytucjonalne na wsparcie Wrocławia w organizacji obchodów Europejskiej Stolicy Kultury w wysokości 99 mln zł.

Program będzie realizować Narodowe Forum Muzyki, wspólna instytucja kultury gminy Wrocław, dolnośląskiego samorządu wojewódzkiego i ministra kultury i dziedzictwa narodowego.

Obchody „Europejskiej Stolicy Kultury” zapoczątkowano w 2007 roku i będą kontynuowane do 2019 r. Projekty realizowane w ramach ESK posiadają ugruntowaną pozycję jako wydarzenia wzmacniające poczucie europejskiej wspólnoty kulturowej. Ich renomę i znaczenie potwierdzają dotychczasowe doświadczenia stolic europejskich, w których imprezy się odbyły. Dla każdego z miast-organizatorów stanowią niepowtarzalną i wyjątkową okazję do zaprezentowania własnego, regionalnego oraz ogólnokrajowego, potencjału kulturowego.

Tę zaszczytną funkcję Wrocław będzie pełnił wspólnie z hiszpańskim miastem San Sebastian.

Premier: Wrocław jest wspaniałym ambasadorem nowoczesnego polskiego patriotyzmu w Europie

„Wszyscy w Polsce jesteśmy dumni z Wrocławia – z jego wielokulturowości, historii i piękna. Cieszę się, że został Europejską Stolicą Kultury 2016. Rząd udzieli miastu pełnego wsparcia, by tę misję ambasadora mógł wypełnić jak najlepiej” – mówiła szefowa rządu.

Dodała, że miasto symbolizuje to, co w nowoczesnym polskim patriotyzmie jest najlepsze: „umiejętność cieszenia się z sukcesów wolnej Polski, wykorzystywania europejskiej szansy oraz umiejętność wykorzystania szans z wielokulturowej i wieloreligijnej spuścizny naszego kraju”.

Szefowa rządu podkreśliła, że Dolny Śląsk to region silny walorami turystycznymi, ale też symbolizuje polski sukces ekonomiczny.

kom/ tnt/

Data publikacji 28.07.2015, 19:59