Polityka i społeczeństwo

MAC ws. wizyty ministra Andrzeja Halickiego na Dolnym Ślasku (komunikat)

27.07.2015, 22:41aktualizacja: 27.07.2015, 22:41

- MAC informuje:

Andrzej Halicki minister administracji i cyfryzacji w dniu 27 lipca br. odwiedzał Dolny Śląsk. Główne tematy wizyty koncentrowały się przede wszystkim wokół kwestii, związanych z usuwaniem skutków klęsk żywiołowych. Szef resortu administracji odwiedził m.in. starostwa lubańskie oraz lwóweckie, gdzie wizytował inwestycje i remonty, wykonane ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, w tym: miejscowość Olszyna, gdzie wyremontowano i udrożniono rowy melioracyjne na terenie powiatu lubańskiego – zniszczenia miały miejsce w wyniku nawalnych opadów i powodzi w czerwcu i lipcu 2013 roku.

Minister Halicki obejrzał także inwestycje w ramach środków przekazanych w roku 2015 (droga powiatowa Gradówek – Niwnice, odcinek 4,74 km), a także drogi wyremontowane w roku 2013 (Lwówek Śląski – Rakowice Wielkie i Rakowice Wielkie – Rakowice Małe).

Podczas spotkań z samorządowcami szef Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, szef MAC przypomniał o Regionalnym Systemie Ostrzegania, podkreślając, że jest to doskonałe, darmowe narzędzie umożliwiające powiadamianie mieszkańców o nadchodzących zagrożeniach. Szczególną uwagę zwrócił zwłaszcza, na SMS-y obszarowe, dzięki którym można powiadomić osoby znajdujące się w zasięgu konkretnego nadajnika (bez względu na to, do jakiej sieci należy abonent) o nadchodzącym poważnym niebezpieczeństwie, czy zagrożeniu powodziowym.

Andrzej Halicki przypominał też, że w latach 2010 - 2014 r. dla woj. dolnośląskiego przekazano z rezerwy celowej budżetu państwa na zadania związane z przeciwdziałaniem i usuwaniem skutków klęsk żywiołowych kwotę 1 mld 471 mln zł, z której jednostki samorządu terytorialnego wykorzystały ponad 565 mln zł. Przy pomocy tych środków zrealizowano ponad 1500 zadań, w tym odbudowano lub wyremontowano blisko 350 mostów i kładek, ponad 800 km dróg gminnych i powiatowych, blisko 35 km sieci wodno – kanalizacyjnej oraz ponad 80 innych obiektów komunalnych, takich jak szkoły, przedszkola itp.

Z kolei w 2015 roku, na remont lub odbudowę obiektów komunalnej infrastruktury technicznej dla 77 jednostek samorządu terytorialnego (65 gmin i 12 powiatów) z terenu województwa dolnośląskiego, ze środków rezerwy celowej przeznaczono 96,4 mln zł. W ramach ww. kwoty planuje się odbudować lub wyremontować blisko 180 obiektów,

w tym m.in.: mosty – 16 obiektów, drogi – 133 obiekty, kanalizację deszczową – 4 obiekty. W roku 2015 w ramach ochrony przeciwpowodziowej przewiduje się wykonanie zadań za kwotę ok. 20 mln zł.

Na wypłatę zasiłków celowych dla osób lub rodzin poszkodowanych w wyniku zdarzeń klęskowych (powódź, wichury, trąby powietrzne i ulewy), które miały miejsce w latach 2010 – 2014 przekazano dla woj. dolnośląskiego kwotę ok. 100 mln zł, w tym na remont lub odbudowę 3,3 tys. budynków/lokali mieszkalnych kwotę ok. 80 mln zł. W roku bieżącym na wypłatę zasiłków celowych dla osób poszkodowanych przekazano kwotę 153,5 tys. zł.

Podjęte działania, w tym wdrożenie nowego projektu przeciwpowodziowego powinno poprawić bezpieczeństwo przeciwpowodziowe całego województwa dolnośląskiego, ale także innych regionów, w tym sąsiadujących z województwem.

Spotykając się z wicemarszałkiem województwa dolnośląskiego Andrzej Halicki mówił m.in. o wdrażaniu przez urzędy centralne i samorządy jednolitego systemu elektronicznego zarządzania dokumentami (EZD) autorstwa Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego w Białymstoku (PUW) w administracji publicznej RP: „To wymierne korzyści materialne, a przede wszystkim bardzo transparentny proces podejmowania decyzji. Dzięki wprowadzeniu EZD urząd będzie działał w sposób sprawny, szybki i nowoczesny”.

System EZD PUW jest własnością Skarbu Państwa. Jest on przygotowany i rozwijany przez urzędników dla urzędników, i dzięki współpracy z kilkuset już urzędami na terenie całej Polski, dynamicznie rozwija się adresując kolejne obszary w zakresie usprawniania funkcjonowania administracji rządowej RP.

Odwiedzając województwo dolnośląskie Andrzej Halicki odwiedził także jedną z najmniejszych gmin w Polsce – Platerówkę.

kom/ tnt/

Data publikacji 27.07.2015, 22:41