Wicepremier Piechociński: pozytywna decyzja ArcelorMittal Poland to dobra informacja dla sektora (komunikat)

07.07.2015, 17:28aktualizacja: 07.07.2015, 17:28

- MG informuje:

- Informacja o wznowieniu przygotowań do remontu wielkiego pieca w krakowskiej hucie to efekt wspólnych rozmów i wypracowanych rozwiązań. Cieszymy się, że inwestor zdecydował się na dalsze inwestycje w regionie, co z korzyścią wpłynie również na naszą gospodarkę – powiedział wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński 7 lipca 2015 r. odnosząc się do decyzji ArcelorMittal Poland.

Przemysł stalowy jest jedną z kluczowych gałęzi przemysłu i ma wpływ na inne sektory polskiej gospodarki tj. energetykę, transport, budownictwo. - Ministerstwo Gospodarki prowadziło rozmowy z przedstawicielami ArcelorMittal Poland. Tym bardziej cieszy fakt pozytywnej decyzji spółki – powiedział wicepremier.

ArcelorMittal Poland poinformował, że wznawia przygotowania do remontu wielkiego pieca nr 5 w krakowskiej hucie. Jednocześnie wyraził zadowolenie z działań Ministerstwa Gospodarki, które przyczyniły się do decyzji Zarządu ArcelorMIttal Poland.

* * *

Wartość inwestycji w części surowcowej w krakowskim oddziale szacowana jest na prawie 200 mln zł. Kwota obejmuje remont wielkiego pieca i modernizację konwektora tlenowego nr 3 w stalowni. Dodatkowe projekty zostaną zrealizowane w części przetwórczej zakładu. Zdolności produkcyjne walcowni gorącej zwiększą się o 0,9 mln ton rocznie, a zdolności w zakresie ocynkowania – prawie o 0,4 mln ton w ciągu roku. Wartość tych dwóch projektów znacząco przewyższa 300 mln zł. Kwota inwestycji w części surowcowej i przetwórczej krakowskiego oddziału ArcelorMittal Poland przekroczy 500 mln zł.

kom/ amt/

Data publikacji 07.07.2015, 17:28