Polityka i społeczeństwo

CIR: blog rządu - nowy wpis Małgorzaty Omilanowskiej (komunikat)

07.07.2015, 13:21aktualizacja: 07.07.2015, 13:21

- CIR informuje:

Blog rządu - wpis Małgorzaty Omilanowskiej, minister kultury i dziedzictwa narodowego

„Kultura jest blisko. Jak ją odnaleźć?

Hitchcockowskie „Okno na podwórze” przed Muzeum POLIN, Mozart na Placu Defilad czy spektakl Dario Fo na Placu Konstytucji – jest w czym wybierać w ciepłe, letnie wieczory i to nie tylko w Warszawie. Tego lata wiele wydarzeń kulturalnych w całym kraju odbywa się pod chmurką. W ten trend dawno wpisały się już filmowe seanse plenerowe, na ulicę wychodzą klasyczne teatry, a nawet opera. Jednak ci, co nad leżaki pod chmurką przedkładają zaciszne sale i plusz foteli – w wakacyjnej ofercie kulturalnej też znajdą coś dla siebie.

Ale jak się odnaleźć w tym gąszczu wydarzeń? Z całą pewnością pomocny będzie nowy portal kulturadostepna.pl, stworzony przez Narodowe Centrum Kultury. Serwis ten jest lwią częścią zapowiedzianego w expose premier Ewy Kopacz, a realizowanego przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, programu KULTURA DOSTĘPNA.

Portal kulturadostepna.pl jest rodzajem wyszukiwarki imprez kulturalnych i przewodnikiem po ciekawych miejscach w całym kraju. Ułatwia też korzystanie z zasobów kultury dostępnych w sieci. Oprócz zapowiedzi filmów i spektakli, można tam znaleźć np. informacje o warsztatach i zajęciach dla dzieci. Nie będą zawiedzeni też wielbiciele muzyki na żywo – w ofercie są występy zarówno znanych artystów, jak i młodych talentów.

Co ważne, wstęp na olbrzymią ilość z zapowiadanych na kulturadostepna.pl imprez jest darmowy. Na pozostałe - za bilety zapłacimy 5, 10, a najwyżej 20 zł. Jak wynika z raportu opracowanego specjalnie na potrzeby nowego serwisu, co miesiąc w Polsce odbywa się ponad 7 tys. wydarzeń, na które wstęp nie kosztuje więcej niż 20 zł, a blisko połowa z nich jest darmowa.

Pamiętajcie – do portalowego zbioru każdy może bezpłatnie dodać swoją propozycję wydarzenia kulturalnego, które warto nagłośnić. Warunek – bilet nie może być droższy niż wspomniane 20 zł!”

Więcej pod linkiem: https://www.premier.gov.pl/blog/malgorzata-omilanowska/kultura-jest-blisko-jak-ja-odnalezc.html

kom/ ksi/

Data publikacji 07.07.2015, 13:21