ABW: akt oskarżenia w związku z aferą korupcyjną w górnictwie (komunikat)

03.07.2015, 10:10aktualizacja: 03.07.2015, 10:10

- ABW informuje:

Akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w śledztwie prowadzonym przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego w związku z aferą korupcyjną w górnictwie. Oskarżonym grozi nawet do 10 lat więzienia.

Śledztwo Delegatury Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Katowicach prowadzone było wspólnie z tamtejszą prokuraturą apelacyjną i obejmowało lata 2001 – 2009. Dotyczyło jednej z największych afer w historii górnictwa polskiego węgla kamiennego. Zebrany w postępowaniu materiał dowodowy pozwolił na skierowanie do sądu aktu oskarżenia obejmującego osiem osób.

Przestępczy proceder polegał na wręczaniu i przyjmowaniu łapówek w związku z działalnością spółek węglowych i wchodzących w ich skład kopalń węgla kamiennego. Łapówki wręczane były przez przedstawicieli firm dostarczających materiały do kopalń celem uzyskania preferencyjnego traktowania tych podmiotów.

W toku prowadzonego postępowania rozpracowano różnorodne mechanizmy wręczania korzyści majątkowych, w tym takie, w których wykorzystywano środki pochodzące ze źródeł zagranicznych.

Oskarżonym grozi kara pozbawienia wolności do 10 lat.

kom/ mkz/

Data publikacji 03.07.2015, 10:10