Polityka i społeczeństwo

Wyższa Szkoła Prawa im. Heleny Chodkowskiej we Wrocławiu - ponieważ sama wiedza to nie wszystko

30.06.2015, 15:29aktualizacja: 30.06.2015, 15:29

Studenci
Pierwsi absolwenci prawa z tytułem magistra opuszczają mury Wyższej Szkoły Prawa im. Heleny Chodkowskiej we Wrocławiu. Po pięciu latach studiów wzbogaconych o gościnne wykłady praktyków i teoretyków prawa, sympozja, warsztaty oraz konferencje, będą mogli zweryfikować swoją wiedzę, a także zdobyte umiejętności praktyczne.

Wyższa Szkoła Prawa im. Heleny Chodkowskiej we Wrocławiu utworzona została decyzją Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dnia 28.08.2014 r. w oparciu o dotychczasową działalność Wydziału Zamiejscowego uczelni założycielskiej, którą jest warszawska Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej. Decyzja Ministerstwa oznaczała jednocześnie zyskanie przez WSP uprawnień do prowadzenia kształcenia na pięcioletnich jednolitych studiach magisterskich na kierunku prawo.

Od początku program studiów na Wyższej Szkole Prawa dostosowany jest do założeń Deklaracji Bolońskiej i realizowany zgodnie ze standardami Unii Europejskiej. Decyzją władz, program oraz sposób funkcjonowania uczelni oparte zostały na trzech podstawowych filarach: budowie wzajemnego szacunku i zaufania pomiędzy studentami a kadra naukową, przywiązaniu do kwestii etyki niezbędnej w zawodzie prawnika oraz wsparciu dla rozwoju pracowników naukowo – dydaktycznych i studentów.

Możliwość wielostronnego rozwoju zapewniają studentom różnorodne inicjatywy organizowane przez władze uczelni oraz działające przy Wydziale Prawa i Administracji Studenckie Koło Naukowe Liberum. Wśród najciekawszych wymienić należy konferencje naukowe ("Dowody w procesie karnym w świetle nowelizacji KPK", "Współczesne problemy nauk penalnych"), symulacje rozpraw, konkursy krasomówcze (Konkurs Krasomówczy im. Heleny Chodkowskiej) oraz warsztaty (warsztaty tworzenia pism procesowych, warsztaty z badania pisma).

Nacisk, jaki władze WSP im. Heleny Chodkowskiej kładą na praktyczną część kształcenia w zawodzie prawnika, daje możliwość zdobycia rzeczywistej wiedzy. Organizowane przez uczelnię spotkania z prawnikami różnych szczebli (z sędziami, prokuratorami lub notariuszami), pozwalają studentom poznać specyfikę tego zawodu oraz kulisy pracy ich rozmówców.

Uczelnia od początku proponuje swoim studentom niezwykle elastyczne plany zajęć. Rozwiązanie to ma na celu nie tylko wprowadzenie ułatwień w odbywaniu licznych staży oraz praktyk oferowanych przez WSP, ale również umożliwienie chętnym podjęcie pracy zarobkowej już w czasie studiów.

Więcej informacji pod adresem: http://www.prawowroclaw.edu.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.06.2015, 15:29