Polityka i społeczeństwo

MAC ws. wizyty ministra Halickiego na Śląsku (komunikat)

29.06.2015, 17:33aktualizacja: 29.06.2015, 17:33

- MAC informuje:

29 czerwca br. (poniedziałek) Andrzej Halicki, minister administracji i cyfryzacji wziął udział w posiedzeniu Konwentu Powiatów Województwa Śląskiego. Spotkanie odbyło się w Goczałkowicach-Zdroju.

Minister Andrzej Halicki zachęcał samorządowców do korzystania z Regionalnego Systemu Ostrzegania, który - jak powiedział - powstał dzięki cyfryzacji telewizji. Szef Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji stwierdził także, że RSO jest dla ludzi, dla ich bezpieczeństwa. „To bardzo pożyteczne narzędzie” – dodał.

Minister Halicki zauważył, że system jest stale rozwijany i od 1 lipca br. ostrzeżenia RSO obywatele będą otrzymywać również poprzez sms. - Zdarzenia tragiczne mają najczęściej charakter lokalny, dlatego tak ważne jest, by samorządy upowszechniały to rozwiązanie – powiedział minister Halicki. Stwierdził również, że aplikacja mobilna RSO zawiera poradniki, które pokazują jak zachować się w trudnych i niebezpiecznych dla naszego zdrowia i życia sytuacjach. Warto się z nimi zapoznać – powiedział.

Szef MAC poinformował także, że w tym tygodniu zostanie uruchomiona platforma ePUAP2. - Będzie ona wydajna, przyjazna i oszczędna. Jesteśmy po dużej ilości testów – powiedział minister Halicki. Nowe usługi będą systematycznie dodawane na platformę, docelowo może być ich kilkaset – dodał.

W trakcie Konwentu rozmawiano także na temat programów prozdrowotnych oraz możliwości i kryteriów pozyskiwania środków przez powiaty na ich realizację. Poruszono kwestię zadań zleconych dla samorządów. Minister Halicki powiedział, że ta sprawa będzie tematem dyskusji podczas Konwentu Wojewodów, który odbędzie się 9 lipca br., w Katowicach.

kom/ ksi/

Data publikacji 29.06.2015, 17:33