MSP: Włodzimierz Karpiński o współpracy gospodarczej z Kazachstanem (komunikat)

28.05.2015, 17:52aktualizacja: 28.05.2015, 17:52

- MSP informuje:

Możliwości współpracy gospodarczej między Polską a Republiką Kazachstanu oraz polskie doświadczenia prywatyzacyjne były głównymi tematami spotkania Włodzimierza Karpińskiego, ministra Skarbu Państwa z Erikiem Utembajewem, ambasadorem Kazachstanu. Ambasador zadeklarował chęć uczestnictwa w Warsaw Capital Market Summit 2015 - organizowanej przez warszawską Giełdę Papierów Wartościowych międzynarodowej konferencji poświęconej rynkom kapitałowym w Polsce oraz Europie Środkowej i Wschodniej, bo Astana ma ambicję stworzenia u siebie regionalnego centrum finansowego.

- Polska ma 25 lat dobrych doświadczeń w obszarze przechodzenia na system gospodarki wolnorynkowej i prywatyzacji firm, które z punktu widzenia interesów państwa, nie są strategiczne. Jesteśmy otwarci na dzielenie się nimi z kazachskimi partnerami. W nadzorze Ministerstwa Skarbu Państwa są narodowe czempiony, które szukają możliwości rozwoju poza granicami kraju. Będę je namawiał, by przeanalizowały propozycje inwestycyjne rządu Kazachstanu – powiedział Włodzimierz Karpiński.

Minister skarbu wskazał, że Bank Gospodarstwa Krajowego w czerwcu uruchomi Fundusz Ekspansji Zagranicznej, który docelowo przeznaczy 1,5 mld zł dla polskich firm na podbój zagranicznych rynków. Ambasador Kazachstanu natomiast omówił założenia kazachskiego planu strategicznego „5 reform, 100 kroków”, którego głównym celem jest wzmocnienie gospodarki. Narodowy fundusz infrastrukturalny oraz inne działające w tym kraju państwowe fundusze przeznaczyły 30-40 mld USD na projekty rozwojowe. Dodatkowo nowa ustawa o inwestycjach gwarantuje firmom, które zainwestowały w kraju powyżej 20 mln USD – 30-procentowy zwrot kosztów oraz 10-letnie ulgi podatkowe.

- Chcemy mieć w naszym kraju więcej firm europejskich. Okazją jest rozpoczynający się u nas proces prywatyzacyjny. Dla polskich firm Astana może być dobrym przyczółkiem do ekspansji w Chinach i regionie euroazjatyckim. Nasze firmy mają zasoby i pieniądze na ekspansję, polskie – technologie, których potrzebujemy - podsumował ambasador Kazachstanu.

Włodzimierz Karpiński zadeklarował chęć współpracy z ambasadorem Erikem Utembajewem przy planowanych wizytach przedsiębiorców obu krajów oraz wsparcie polskiego rządu w programie prywatyzacyjnym Kazachstanu.

kom/ azb/

Data publikacji 28.05.2015, 17:52