Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-cypryjskie konsultacje polityczne w Nikozii (komunikat)

26.05.2015, 19:48aktualizacja: 26.05.2015, 19:48

-MSZ informuje:

Relacje polsko-cypryjskie, europejska polityka sąsiedztwa oraz sytuacja w regionie Morza Śródziemnego były głównymi tematami rozmów 25-26 maja podsekretarz stanu Henryki Mościckiej-Dendys podczas wizyty na Cyprze.

W trakcie pobytu na Cyprze wiceminister Henryka Mościcka-Dendys spotkała się z negocjatorem reprezentującym cypryjskich Greków, Andreasem Mavroyiannisem oraz Stałą Przedstawiciel SG ONZ i szefową misji Sił Pokojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych na Cyprze (UNFICYP), Lisą Buttenheim. W trakcie rozmów omówiono perspektywy wznowionych w maju br. rozmów zjednoczeniowych. Oceniono, że przedstawione środki budowy zaufania mogą pomóc w wypracowaniu satysfakcjonującego rozwiązania, które pozwoliłoby na faktyczne zjednoczenie podzielonej od ponad 40 lat wyspy. Z kolei w rozmowach z sekretarzem stanu w MSZ Republiki Cypru Alexandrosem Zenonem wiele miejsca poświęcono także europejskiej polityce sąsiedztwa oraz sytuacji na Ukrainie, w szczególności w kontekście wsparcia procesu reform w tym kraju.

Wiceminister Mościcka–Dendys wraz z ministrem spraw zagranicznych Cypru Giannakisem Kassoulidisem wzięła udział w Muzeum Nikozyjskim w oficjalnym otwarciu wystawy pt. "Nea Pafos. 50 lat polskich wykopalisk", która dokumentuje półwiecze prac polskich archeologów na wyspie. W uroczystości wzięli również udział polscy badacze.

- Obecność polskich archeologów powinna zbliżać nie tylko środowiska naukowe, ale także nasze społeczeństwa - podkreśliła wiceszefowa polskiej dyplomacji.

Podczas wizyty w Nikozji wiceminister Mościcka-Dendys wręczyła Odznakę Honorową Bene Merito Andrzejowi Borowcowi, powstańcowi warszawskiemu, żołnierzowi II korpusu Gen. Władysława Andersa, który od wielu lat mieszka na Cyprze. Andrzej Borowiec poprzez swoją działalność publicystyczną przyczynia się do propagowania wiedzy o naszym kraju. -Działalność pisarska pana Andrzeja Borowca stanowi cenny wkład w promocję wiedzy o Polsce oraz bogatej historii Polaków - zaznaczyła wiceminister. Ostatnia książka autorstwa Andrzeja Borowca "The Warsaw Boy" stanowi zbiór przejmujących wspomnień z wojennego dzieciństwa w Warszawie.

kom/ mgl/

Data publikacji 26.05.2015, 19:48