PKL wydłuża godziny pracy kolejki na Kasprowy Wierch

25.05.2015, 17:26aktualizacja: 25.05.2015, 17:26

Kasprowy Wierch fot.1
Turyści odwiedzający Zakopane podczas wakacji będą mogli podziwiać malownicze wschody i zachody słońca z Kasprowego Wierchu. Polskie Koleje Linowe w tym okresie wydłużą godziny pracy kolejki na szczyt.

Dla większości turystów pobyt w Zakopanem nierozerwalnie łączy się z wycieczką na Kasprowy Wierch (1.897 m.n.p.m.), z którego roztacza się wspaniały widok na Tatry, Zakopane i całe Podhale. Szczególnie pięknie prezentują się góry o wschodzie i zachodzie słońca. Dlatego w sezonie wakacyjnym PKL wydłużą godziny pracy kolejki na Kasprowy Wierch - w lipcu i sierpniu kursy odbywać się będą w godzinach od 7 do 19.

Niezapomnianych doznań dostarcza jednak już sam wyjazd na szczyt. W sezonie letnim, tj. od 28 kwietnia kolejka może przewieźć 180 turystów na godzinę. Sam wyjazd na szczyt Kasprowego Wierchu trwa ok. 20 minut i odbywa się w dwóch etapach, z przesiadką na Myślenickich Turniach (1.325m.n.p.m).

Żeby nie stać w słynnej kolejce do kas w Kuźnicach PKL zachęca do wcześniejszego zakupu biletu z wyjazdem o konkretnej godzinie. W sklepie online (na stronie www.pkl.pl) bilet można kupić nawet z 30 dniowym wyprzedzeniem, a najpóźniej na dwie godziny przed wyjazdem koleją. Bilety zakupione przez Internet są przesyłane drogą mailową lub SMS-em w formie pdf.

Zakupu można dokonać także z dwudniowym wyprzedzeniem w jednym z pięciu biletomatów usytuowanych w centrum Zakopanego: na ulicy Krupówki przy wejściu na pocztę, przy przejściu podziemnym pomiędzy Krupówkami, a drogą na Gubałówkę, przy dolnej stacji Gubałówki, na ulicy Kościuszki przy Centrum Informacji Turystycznej oraz przy siedzibie PKL na ulicy Krupówki 48 (wszystkie są czynne 24 godziny na dobę).

W obecnym sezonie PKL zrezygnowały z opłaty rezerwacyjnej, która pobierana była dotychczas przy wcześniejszym zakupie biletów tj. zarówno online, jaki i w biletomatach, czy Biurze Obsługi Klienta. Turyści kupujący bilety wcześniej zapłacą więc tyle samo co w kasach przy dolnej stacji kolejki na Kasprowy Wiech.

Jest to sposób na zlikwidowanie kolejki do kolejki, tak aby klienci wcześniej zaplanowali sobie wyjazd na Kasprowy, zakupili bilety i przyszli o określonej godzinie.

Ceny obowiązujące od 1 maja 2015 r. w kasach w Kuźnicach oraz przy wcześniejszym zakupie:

- bilety w obie strony: 63 zł normalny, 53 zł ulgowy/ dzieci i młodzież ucząca się,

- przejazd w jedną stronę (wyjazd lub zjazd) 48 zł normalny, 43 zł ulgowy.

Kasprowy Wierch jedyne takie miejsce, gdzie każdy bez względu na wiek, czy kondycję fizyczną może stanąć na prawdziwym szczycie górskim i podziwiać piękno polskich gór.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 25.05.2015, 17:26