Zdrowie i styl życia

Międzynarodowy raport nt. oczekiwań pracodawców i pracowników wobec opieki zdrowotnej w miejscu pracy

22.05.2015, 14:13aktualizacja: 22.05.2015, 14:13

LUX MED - logo
Wyniki najnowszego raportu "Zdrowie w miejscu pracy – diagnoza i oczekiwane zmiany", przeprowadzonego w czterech państwach z różnych kręgów kulturowych wskazują, że usprawnienie modelu opieki zdrowotnej i profilaktycznej to istotne wyzwanie stojące zarówno przed pracodawcami, jak i instytucjami państwowymi. W najbliższy poniedziałek 25 maja odbędzie się na ten temat debata z udziałem przedstawicieli m.in. Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Instytutu Medycyny Pracy.

Starzejące się społeczeństwo i wydłużający się okres aktywności zawodowej nieuchronnie rodzą pytania, jak zapewnić pracownikom odpowiedni model opieki zdrowotnej; jak wspierać ich w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i ciągłej zdolności do pracy. U progu nowych wyzwań warto przyjrzeć się dzisiejszemu zaangażowaniu pracodawców i pracowników w tym obszarze. Najnowsze badanie "Zdrowie w pracy – diagnoza i oczekiwane zmiany" zostało przeprowadzone w czterech krajach, o różnej historii i doświadczeniach tj. Polsce, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Australii. Wyniki raportu wskazują, że mimo różnic kulturowych oraz gospodarczych, problemy i wyzwania w obszarze opieki medycznej pracowników wydają się mieć uniwersalny charakter.

Dialog "Zdrowie w pracy": pracodawcy – instytucje państwowe – opieka medyczna

W najbliższy poniedziałek 25 maja o godz. 11:00 w siedzibie Pracodawców RP przy ul. Brukselskiej odbędzie się spotkanie "Zdrowie w miejscu pracy – diagnoza i oczekiwane zmiany" poświęcone debacie nt. diagnozy i wyzwań wobec opieki medycznej pracowników i rozwoju inwestycji pracodawców w obszar profilaktyki i opieki zdrowotnej. Paneliści przedstawią wnioski i rekomendacje dotyczące możliwych rozwiązań wpływających na stan zdrowia pracowników w Polsce.

Do wysłuchania debaty zapraszają:

• Anna Rulkiewicz – Prezes Grupy LUX MED,
  • dr Andrzej Malinowski – Prezydent Pracodawców RP.

Dodatkowo do udziału w debacie zostali zaproszeni:

• Irena Wóycicka – Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP,
  • prof. UW dr hab. Jacek P. Męcina – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej,
  • Sławomir Neumann – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia,
  • Joanna Makowiecka-Gaca – p.o. Prezesa Zarządu, Polimex-Mostostal S.A,
  • prof. dr hab. n. med. Jolanta Walusiak-Skorupa – Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra J. Nofera w Łodzi,
  • Grzegorz Juszczyk – Dyrektor Działu Profilaktyki Korporacyjnej, Grupa LUX MED.

Pełna treść raportu zostanie przekazana podczas debaty.

Materiał na zlecenie: 24/7Communication

RSVP: