Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-holenderskie konsultacje polityczne (komunikat)

07.05.2015, 10:34aktualizacja: 07.05.2015, 10:34

- MSZ informuje:

Aktualna sytuacja we wschodnim i południowym sąsiedztwie Unii Europejskiej, kwestie energetyczne oraz przyszłość Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony UE były głównymi tematami spotkania wiceministra Rafała Trzaskowskiego z holenderskimi parlamentarzystami z Komisji ds. Unii Europejskiej, którzy przebywali z wizytą w Warszawie 6 maja.

-Zjawisko nielegalnej imigracji nie jest problemem wyłącznie państw przyjmujących, jest wyzwaniem dla całej Unii Europejskiej i powinny być rozwiązywane solidarnie przez wszystkie państwa członkowskie - powiedział wiceszef polskiej dyplomacji. Podczas spotkania rozmówcy odnieśli się również do problemu nielegalnej imigracji na południu Europy. -Przyjmowanie uchodźców musi następować na zasadzie dobrowolności. Kraje członkowskie powinny zachować prawo do odpowiedzialnej weryfikacji możliwości przyjęcia dodatkowych osób i zapewnienia im odpowiednich warunków – zaznaczył wiceminister Trzaskowski.

W czasie rozmów z siedmioosobową delegacją posłów, której przewodniczył Malik Azmani, lider największego ugrupowania w parlamencie holenderskim i przewodniczący Komisji ds. Unii Europejskiej, omówiono również kwestie związane z reformą wspólnej polityki rolnej, funkcjonowaniem wspólnego rynku oraz priorytetami holenderskiego przewodnictwa w Radzie Unii Europejskiej w pierwszej połowie 2016 roku.

kom/ kfk/

Data publikacji 07.05.2015, 10:34