Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Ewa Kopacz o nowoczesnym uzbrojeniu dla polskiej armii (komunikat)

06.05.2015, 17:24aktualizacja: 06.05.2015, 17:24

- CIR informuje:

Prezydent Bronisław Komorowski i premier Ewa Kopacz spotkali się w Radomiu z przedstawicielami Polskiej Grupy Zbrojeniowej oraz kadry dowódczej Sił Zbrojnych RP. „Bezpieczeństwo to priorytet mojego rządu” – powiedziała szefowa rządu po spotkaniu.

Nowoczesna armia filarem polskiego bezpieczeństwa

Premier Ewa Kopacz przypomniała, że bezpieczeństwo Polski opiera się na dwóch filarach:

- udziale w Sojuszu Północnoatlantyckim (NATO) oraz

- silnej i nowoczesnej armii.

„Aby armia była silna musi być uzbrojona w nowoczesny sprzęt” – mówiła szefowa rządu. Zwróciła uwagę, że będzie to możliwe, dzięki takim ośrodkom jak ten w Radomiu, które produkują nowoczesny sprzęt i jednocześnie transferują innowacje do produkcji poprzez współpracę z ośrodkami naukowymi.

2 proc. PKB na armię inwestycją w polskie bezpieczeństwo

Szefowa rządu mówiła, że jedną z kluczowych decyzji w ostatnim czasie było zwiększenie środków na polską armię. Premier podkreśliła dobrą współpracę między rządem i prezydentem w tym zakresie. Od 2016 r. wydatki z budżetu państwa na obronność wzrosną z obecnych 1,95 proc. do 2 proc. PKB.

Więcej miejsc pracy

Premier Ewa Kopacz zwróciła uwagę, że produkcja w Fabryce Broni „Łucznik” to przede wszystkim miejsca pracy. W Radomiu swoją siedzibę ma również Polska Grupa

Zbrojeniowa (PGZ), producent sprzętu dla armii, który skupia ponad 30 firm. Premier Ewa Kopacz mówiła, że PGZ będzie beneficjentem wielomiliardowych umów offsetowych. 11 spółek Grupy będzie korzystało z pieniędzy, które w wyniku negocjacji Ministerstwa Obrony narodowej trafią do PGZ.

kom/ kfk/

Data publikacji 06.05.2015, 17:24