Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Henryka Mościcka-Dendys na forum ONZ (komunikat)

06.05.2015, 11:14aktualizacja: 06.05.2015, 11:14

- MSZ informuje:

W Nowym Jorku podsekretarz stanu Mościcka-Dendys wzięła udział w debacie Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych z okazji 70 rocznicy końca II Wojny Światowej.

- Musimy oddać honor wszystkim ofiarom II wojny światowej oraz pamiętać o ogromnych cierpieniach i zniszczeniach, jakie przyniosła ludziom w wielu regionach świata – powiedziała wiceminister Mościcka–Dendys. - Polska doświadczyła ideologicznego szaleństwa Hitlera i Stalina w jego najgorszej formie – dodała wiceszefowa polskiej dyplomacji.

W swoim wystąpieniu podkreśliła potrzebę ochrony pamięci o II wojnie światowej i wyciągnięcia z niej wniosków. Wiceminister Mościcka-Dendys zaznaczyła, że powstaniu Narodów Zjednoczonych towarzyszyła myśl o zapewnieniu światu trwałego pokoju. Niestety 70 lat po II wojnie światowej podstawowe zasady Karty Narodów Zjednoczonych nadal nie są przestrzegane. W ocenie wiceminister Mościckiej-Dendys wspólnym celem państw członkowskich powinno być wzmocnienie roli Narodów Zjednoczonych w działaniach na rzecz międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa.

W Nowym Yorku podsekretarz stanu spotkała się również z zastępcą sekretarza generalnego ONZ Jeffrey’em Feltmanem. Rozmowa dotyczyła m.in. sytuacji na Ukrainie, w Libii i w Syrii. W trakcie spotkania wiceminister Henryka Mościcka–Dendys podziękowała za zaangażowanie Narodów Zjednoczonych na rzecz pokojowego zakończenia konfliktu na Ukrainie. Podkreśliła również wagę, jaką Polska przywiązuje do wysiłków wspólnoty międzynarodowej na rzecz rozwiązania konfliktów na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.

Henryka Mościcka-Dendys spotkała się także z drugim zastępcą sekretarza generalnego ONZ Janem Elliassonem oraz z przedstawicielami państw afrykańskich i regionu Pacyfiku.

kom/ amt/

Data publikacji 06.05.2015, 11:14