Polityka i społeczeństwo

CIR: Borys Budka nowym ministrem sprawiedliwości (komunikat)

04.05.2015, 19:02aktualizacja: 04.05.2015, 19:02

- CIR informuje:

Na wniosek premier Ewy Kopacz prezydent Bronisław Komorowski powołał Borysa Budkę na stanowisko ministra sprawiedliwości.

Szefowa rządu podkreśliła, że przed nowym ministrem stoi m.in. zadanie dopilnowania w Sejmie projektu ustawy o bezpłatnej pomocy prawnej. „To ważna zapowiedź z mojego expose” – zaznaczyła premier. „Na jej realizację czeka wiele milionów Polaków, którzy nie mogą dziś skorzystać z profesjonalnej pomocy prawnej ze względu na barierę finansową” – wyjaśniła.

Borys Budka zastąpił na stanowisku ministra sprawiedliwości Cezarego Grabarczyka.

Borys Budka ma 37 lat. Jest doświadczonym prawnikiem, samorządowcem, parlamentarzystą. Ukończył prawo na Uniwersytecie Śląskim, jest doktorem ekonomii i wykładowcą w katedrze prawa Akademii Ekonomicznej. Ponad 60 razy reprezentował parlament przed Trybunałem Konstytucyjnym.

kom/ azb/

Data publikacji 04.05.2015, 19:02