Polityka i społeczeństwo

CIR: pożegnanie prof. Władysława Bartoszewskiego (komunikat)

04.05.2015, 16:30aktualizacja: 04.05.2015, 16:30

- CIR informuje:

Premier Ewa Kopacz wzięła udział w uroczystościach pogrzebowych prof. Władysława Bartoszewskiego – wielkiego Polaka, ambasadora pojednania polsko-niemieckiego i współtwórcy polskiej dyplomacji po 1989 roku.

W pożegnaniu w Bazylice Archikatedralnej św. Jana Chrzciciela wzięli udział m.in. prezydent Bronisław Komorowski, prezydent Niemiec Joachim Gauck, przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk, przedstawiciele najwyższych władz państwowych i korpusu dyplomatycznego oraz byli prezydenci: Lech Wałęsa i Aleksander Kwaśniewski.

„Cześć twojej pamięci, przyjacielu”

„Wciąż uczyłam się od pana odważnie stawiać czoła przeciwnościom, jak pomagać, rozstrzygać, rozmawiać i iść do celu świadomie, głosząc poglądy czasem niepopularne” – podkreśliła premier Ewa Kopacz podczas uroczystości. „My, żyjący wokół ciebie profesorze, czerpiący z twojej energii i mądrości, zafascynowani odwagą, moralnością, bogactwem życiorysu, żywotnością serca i umysłu, zaświadczamy: ten był z ojczyzny naszej. Cześć twojej pamięci, przyjacielu” – dodała.

Minister Władysław Bartoszewski

Prof. Władysław Bartoszewski zmarł 24 kwietnia w Warszawie w wieku 93 lat. Jako sekretarz stanu i pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. dialogu międzynarodowego, sprawował patronat nad rozwojem współpracy polsko-niemieckiej oraz wykonywał zadania związane z kontaktami z diasporą żydowską w świecie oraz z państwem Izrael.

Władysław Bartoszewski spocznie na Cmentarzu Wojskowym na warszawskich Powązkach.

kom/ azb/

Data publikacji 04.05.2015, 16:30