Prawybory u Demokratów nabierają rumieńców: Bernie Sanders zawalczy z Hillary Clinton w wyścigu do fotela prezydenta

04.05.2015, 13:12aktualizacja: 04.05.2015, 13:12

NOWY JORK, 30 kwietnia 2015 r. /PRNewswire/ - Bernie Sanders - senator ze stanu Vermont - oficjalnie ogłosił, że będzie ubiegać się o fotel prezydenta Stanów Zjednoczonych, deklarując gotowość zmierzenia się z byłą sekretarz stanu, Hillary Clinton.

Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150430/213081

Zaznaczając różnice w poglądach na temat najważniejszych kwestii, jakie dzielą jego i Hillary Clinton, Sanders liczy na uczciwą walkę o kandydaturę na fotel prezydenta z ramienia Demokratów i zakwalifikowanie się do wyborów powszechnych, w czym mają mu pomóc poglądy bliskie przeciętnemu obywatelowi USA.

Jak napisano w dzienniku New York Daily News, organizacja o nazwie Bet on Bernie Sanders 2016 (wcześniej znana jako Ready for Bernie Sanders 2016), która zbiera środki na kampanię prezydencką (tzw. political action committee, PAC) senatora Sandersa, zainaugurowała jego kampanię w ubiegłym tygodniu, prezentując na Times Square w Nowym Jorku bilbord z hasłem "Bet on Bernie" ("Postaw na Berniego") w nadziei na to, że jego nazwisko trafi do szerszej świadomości, zwłaszcza w związku z faktem, że pochodzi on z nowojorskiego Brooklynu.

Poparcie dla senatora Berniego Sandersa zadeklarowali w mediach społecznościowych jego zwolennicy z całego kraju - od zwykłych obywateli po znane osobistości, takie jak Bill Maher, który opublikował zdjęcie z linkiem do artykułu w związku z planowanym ogłoszeniem kandydatury Sandersa.

"Towarzysząc Berniemu od samego początku tego przedsięwzięcia, wiedzieliśmy, że ta chwila musi nadejść. Ludzie chcą na niego postawić, bez dwóch zdań" - powiedział Cary Lee Peterson, szef kampanii Bet on Bernie Sanders.

Wspierająca Sandersa niezależna PAC zachęca do odwiedzania strony betonbernie.com w celu zapoznania się z profilem senatora Berniego Sandersa - jego charakterystyką, wizją polityczną i historią działalności politycznej w Stanach Zjednoczonych. "Strona ta ma na celu pomóc Sandersowi w trafieniu do świadomości ogółu obywateli" - powiedział Peterson.

Autor: Sheila Dawson

Zdjęcie z nagłówkiem: "BETONBERNIE.COM: senator Bernie Sanders na prezydenta. Urodzony i wychowany na nowojorskim Brooklynie. Ponad 30 lat w Kongresie, nieposzlakowana opinia. Świat należy do nas. ZAGŁOSUJ! (CNW Group/Cyber Media Services)". Link do zdjęcia: http://photos.newswire.ca/images/download/20150430_C6662_PHOTO_EN_15990.jpg

Źródło: Cyber Media Services

KONTAKT: