Polityka i społeczeństwo

MSZ: Andrzej Grajewski uhonorowany odznaką "Bene Merito" (komunikat)

28.04.2015, 18:48aktualizacja: 28.04.2015, 18:48

- MSZ informuje:

– Cieszę się, że mogę wręczyć dzisiaj odznakę Bene Merito panu Andrzejowi Grajewskiemu – powiedział minister Grzegorz Schetyna podczas uroczystości wręczenia odznaczenia 28 kwietnia w Warszawie.

– Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że pan Andrzej Grajewski ma szczególne zasługi w działalności na rzecz wzmacniania pozycji Polski na arenie międzynarodowej – podkreślił szef polskiej dyplomacji.

Andrzej Grajewski jako współprzewodniczący zarządu Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej w latach 2006-2015 w dużym stopniu przyczynił się do rozwoju stosunków pomiędzy oboma państwami. Brał także udział w pracach Polsko-Rosyjskiej Grupy ds. Trudnych. W latach 80-tych XX w. działał w podziemiu antykomunistycznym.

Dr Andrzej Grajewski jest zaangażowany także w działalność charytatywną. Uczestniczył w szeregu misji niosących pomoc humanitarną w regionach objętych działaniami wojennymi oraz dotkniętymi klęskami naturalnymi m.in. w Rumunii, Armenii, Chorwacji, Czeczenii i na Ukrainie. Jest również cenionym naukowcem i publicystą, autorem artykułów z zakresu spraw międzynarodowych.

Honorowe odznaczenie „Bene Merito” ustanowione w 2009 roku przyznawane jest przez ministra spraw zagranicznych w uznaniu zasług na rzecz działalności wzmacniającej pozycję Polski na arenie międzynarodowej.

kom/ ksi/

Data publikacji 28.04.2015, 18:48