Karpiński: narodowe czempiony budują wartość polskiej gospodarki (komunikat)

27.04.2015, 20:33aktualizacja: 27.04.2015, 20:33

- MSP informuje:

– Wymiana wiedzy i doświadczeń, realizacja wspólnych projektów strategicznych i przenoszenie najlepszych praktyk zwiększą tempo rozwoju spółek. Zaś wykorzystanie efektów synergii biznesowych korzystnie wpływa na rozwój polskiej gospodarki. Dlatego zależy mi na skoordynowanej współpracy narodowych czempionów – powiedział Włodzimierz Karpiński, minister Skarbu Państwa podczas konferencji poświęconej 25-leciu przemian gospodarczych w Polsce.

W trakcie panelu poświęconemu przekształceniom własnościowym w kontekście budowy narodowych czempionów Włodzimierz Karpiński podkreślił, że Minister Skarbu Państwa jako świadomy i aktywny właściciel koordynuje i inicjuje tę współpracę.

– Takie podejście jest zgodne z najnowszymi tendencjami w Unii Europejskiej dotyczącymi kierunku reform z zakresu corporate governance, które zmierzają do pobudzenia aktywności akcjonariuszy jako właścicieli – powiedział Włodzimierz Karpiński.

– Aby sprostać temu wyzwaniu stworzyliśmy „Program koordynacji projektów strategicznych”. Jest to narzędzie służące do inicjowania współpracy oraz biznesowych synergii pomiędzy spółkami kluczowymi – powiedział minister.

Program zakłada współpracę inwestycyjną pomiędzy spółkami kluczowymi w oparciu o warunki rynkowe, co nie stoi w sprzeczności z zasadami ładu korporacyjnego.

Daje platformę wymiany informacji, która umożliwi absorpcję wiedzy, gromadzenie i porządkowanie doświadczeń polskich firm, promocję najlepszych praktyk oraz budowanie unikalnego know-how.

Program zakłada również szczególny nadzór nad inwestycjami 16 kluczowych spółek skarbu państwa w perspektywie do 2027 r., które MSP traktuje w sposób priorytetowy.

– Obecnie identyfikujemy 132 projekty strategiczne, prowadzone lub planowane w całym kraju. Ich wartość przekracza 177 mld zł, a realizacja przyniesie korzyści zarówno dla spółek z udziałem Skarbu Państwa, jak też dla całego społeczeństwa poprzez poprawę bezpieczeństwa energetycznego kraju i ochrony środowiska. Sukces każdego z projektów zapewni pobudzenie rynku pracy, rozwój samorządów i lokalnej gospodarki – powiedział Włodzimierz Karpiński.

W panelu uczestniczyli prezesi największych spółek Skarbu Państwa m.in. PGNiG, PGE, KGHM, ENEA, Grupy Azoty, PERN Przyjaźń, Agencji Rozwoju Przemysłu i PZU.

kom/ ksi/

Data publikacji 27.04.2015, 20:33