MNiSW: znamy laureatów FameLab Poland 2015! (komunikat)

27.04.2015, 17:23aktualizacja: 27.04.2015, 17:23

- MNiSW informuje:

Znamy laureatów FameLab Poland 2015!

Zwyciężył dr Szymon Drobniak z Uniwersytetu Jagiellońskiego z prezentacją pt. "Genu nie wydłubiesz, czyli żony - intrygantki". Nagrodę Specjalną ministra nauki i szkolnictwa wyższego otrzymał dr Rafał Mostowy z Imperial College London.

W finałowym pojedynku, który odbył się w sobotę w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, zmierzyło się dziesięciu młodych popularyzatorów nauki. Każdy miał zaledwie trzy minuty na to, by w sposób ciekawy i niebanalny opowiedzieć o swoich badaniach naukowych.

Decyzją jury, któremu przewodniczył profesor Marek Abramowicz, zdobywcą pierwszego miejsca został dr Szymon Drobniak z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zwycięzca IV edycji FameLabu przybliżył warszawskiej publiczności dlaczego ptasie żony zdradzają swoich wybranków. W nagrodę otrzymał 30 tys. złotych na badania naukowe oraz 5 tys. złotych na własne wydatki. Będzie też reprezentował Polskę w międzynarodowym finale konkursu w Cheltenham w Wielkiej Brytanii, który odbędzie się na początku czerwca.

Zobacz wystąpienie dr Szymona Drobniaka podczas finału FameLab » https://www.youtube.com/watch?v=oZIvejmSr4U&feature=youtu.be

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego od początku patronuje konkursowi FameLab. W tegorocznej czwartej już edycji konkursu ufundowaliśmy nagrodę specjalną - wyjazd na wybraną międzynarodową konferencję naukową. W tym roku otrzymał ją dr Rafał Mostowy z Imperial College London. Młody naukowiec szuka kombinacji genów, zwiększających prawdopodobieństwo pojawienia się nowych odmian pneumokoków, co w przyszłości poprawi skuteczność szczepionek przeciwko tym bakteriom.

Drugie miejsce na podium zajęła doktorantka z Uniwersytetu Warszawskiego Aleksandra Klemba. W swoim wystąpieniu mówiła o roli wielbłądów, które przyczyniły się do odnalezienia nanoprzeciwciałach, dzięki którym można m.in. skuteczniej walczyć z niektórymi rodzajami nowotworów. Dr Klemba otrzymała również nagrodę od firmy BASF Polska, która sfinansuje jej pobyt w swojej siedzibie w Niemczech, gdzie znajduje się największy na świecie zintegrowany produkcyjny kompleks chemiczny. Nagrody BASF otrzymali także: doktorantka Uniwersytetu Wrocławskiego Alicja Wolny oraz Jakub Bochiński - doktorant The Open University, Milton Keynes.

Zobacz wystąpienie Aleksandry Klemby — II miejsce w finale konkursu FameLab Poland 2015 » https://www.youtube.com/watch?v=2nKnhhNbFGU&feature=youtu.be

Laureatem trzeciego miejsca tegorocznej edycji FameLabu została dr Aleksandra Ziembińska-Buczyńska z Politechniki Śląskiej. W swoim wystąpieniu mówiła w jaki sposób mikrobiolodzy identyfikują nowe rodzaje bakterii. Została również laureatką Nagrody Publiczności.

Zobacz wystąpienie Aleksandry Ziembińskiej-Buczyńskiej — III miejsce w finale konkursu FameLab Poland 2015 » https://www.youtube.com/watch?v=Z60SDC16l0M&feature=youtu.be

* * *

Konkurs FameLab narodził się w Wielkiej Brytanii w 2005 r. podczas festiwalu naukowego w Cheltenham. Jest skierowany do studentów, doktorantów i pracowników naukowych związanych z naukami ścisłymi, przyrodniczymi, medycznymi, rolniczymi lub technicznymi.

Polską edycję konkursu FameLab organizuje Centrum Nauki Kopernik we współpracy z British Council.

DZIENNIKARZY ZAINTERESOWANYCH ROZMOWĄ Z LAUREATAMI FAMELAB 2015 PROSIMY O KONTAKT Z PANIĄ PAULINĄ BUTLEWSKĄ 792 830 518

lub na adres mailowy paulina.butlewska@kopernik.org.pl

Fotorelacja na: https://www.facebook.com/FameLabPoland?fref=photo

kom/ azb/