Polityka i społeczeństwo

CIR: polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe (komunikat)

27.04.2015, 16:36aktualizacja: 27.04.2015, 16:36

- CIR informuje:

W Warszawie trwają 13. polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe. Rozmowy premier Ewy Kopacz z kanclerz Angelą Merkel dotyczą m.in. relacji dwustronnych i kwestii bezpieczeństwa.

Wśród tematów są również m.in. polityka wschodnia, kwestie unijne, wymiana młodzieży oraz sytuacja mniejszości polskiej w Niemczech i niemieckiej w Polsce. W ramach konsultacji zaplanowano podpisanie dokumentów dwustronnych, w tym umowy o wspólnej poprawie sytuacji na drogach wodnych na pograniczu polsko-niemieckim (ochrona przeciwpowodziowa, warunki przepływu i żeglugi).

Premier Ewa Kopacz o relacjach z Niemcami: To na nas spoczywa odpowiedzialność za przyszłość Unii Europejskiej

Szefowa rządu stwierdziła, że w ostatnich 25 latach Polakom i Niemcom udało się przezwyciężyć wzajemne uprzedzenia i zbudować prawdziwą wspólnotę interesów.

„Dziś słowa o strategicznym partnerstwie polsko-niemieckim nie pozostają już tylko w świecie aspiracji, czy dyplomatycznych zaklęć, ale stanowią odzwierciedlenie rzeczywistości. Jesteśmy najbliższymi partnerami gospodarczymi, wspólnie stawiamy czoła najważniejszym wyzwaniom na kontynencie. To na nas spoczywa odpowiedzialność za przyszłość Unii Europejskiej” – dodała.

Pamięć o Władysławie Bartoszewskim

Szefowa polskiego rządu podkreśliła, że konsultacje odbywają się w szczególnej chwili. „Trzy dni temu odszedł od nas człowiek, który swoją osobą utożsamiał ideę pojednania polsko-niemieckiego. Profesor Władysław Bartoszewski całą część swojego życia spędzoną w służbie niepodległej Rzeczypospolitej, poświęcił dla budowania i wzmacniania zaufania, bez którego dzisiejsze relacje między Polską a Niemcami na pewno nie byłyby tak bliskie” – powiedziała.

„Chciałyśmy z panią kanclerz, aby w tym szczególnym dniu dla Niemców i Polaków profesor Bartoszewski był z nami, choćby symbolicznie. Dlatego też zachowaliśmy dla niego miejsce przy stole” – zaznaczyła premier Ewa Kopacz.

Szefowa rządu odczytała wystąpienie, które miał wygłosić minister Bartoszewski https://www.premier.gov.pl/wydarzenia/aktualnosci/ostatnie-przemowienie-ministra-wladyslawa-bartoszewskiego.html.

Trzynasta edycja konsultacji

„Konsultacje polsko-niemieckie to rzecz bez precedensu. Trudno o lepsze świadectwo naszej bliskiej i partnerskiej współpracy” – powiedziała premier Ewa Kopacz. Podkreśliła, że współpraca ta obejmuje niemal każdą dziedzinę, za którą odpowiedzialne są rządy obu krajów.

Konsultacje odbywają się od 1997 r. i stanowią główny instrument kontaktów na szczeblu rządowym między oboma krajami.

W 13. konsultacjach w Warszawie bierze udział większość członków Rady Ministrów obu państw, co pokazuje, jak duże znaczenie oba rządy przykładają do dwustronnych stosunków.

Polskę reprezentują:

- premier Ewa Kopacz

- wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński,

- wicepremier, minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak

- minister spraw zagranicznych Grzegorz Schetyna

- minister spraw wewnętrznych Teresa Piotrowska

- minister edukacji narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska

- minister kultury i dziedzictwa narodowego Małgorzata Omilanowska

- minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz

- minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki

- minister środowiska Maciej H. Grabowski

- minister administracji i cyfryzacji Andrzej Halicki