Polityka i społeczeństwo

CIR: polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe (komunikat)

24.04.2015, 18:58aktualizacja: 24.04.2015, 18:58

- CIR informuje:

W poniedziałek, 27 kwietnia, w Warszawie odbędą się XIII polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe. Rozmowy premier Ewy Kopacz z kanclerz Angelą Merkel będą dotyczyły m.in. relacji dwustronnych i polityki energetyczno-klimatycznej.

Wśród tematów rozmów szefowych rządów Polski i Niemiec będą również polityka wschodnia, kwestie unijne i bezpieczeństwa.

Dwustronne porozumienia

W ramach konsultacji zaplanowane jest podpisanie dokumentów dwustronnych, w tym umowy o wspólnej poprawie sytuacji na drogach wodnych na pograniczu polsko-niemieckim (ochrona przeciwpowodziowa, warunki przepływu i żeglugi).

Trzynasta edycja

Będą to XIII polsko-niemieckie konsultacje międzyrządowe. Konsultacje odbywają się od 1997 r. i stanowią główny instrument kontaktów na szczeblu rządowym między oboma krajami.

W konsultacjach w Warszawie weźmie udział większość członków Rady Ministrów obu państw, co pokazuje, jak duże znaczenie oba rządy przykładają do dwustronnych stosunków.

Polskę reprezentować będą:

- premier Ewa Kopacz

- wicepremier, minister gospodarki: Janusz Piechociński,

- wicepremier, minister obrony narodowej: Tomasz Siemoniak

- minister spraw zagranicznych: Grzegorz Schetyna

- minister spraw wewnętrznych: Teresa Piotrowska

- minister edukacji narodowej: Joanna Kluzik-Rostkowska

- minister kultury i dziedzictwa narodowego: Małgorzata Omilanowska

- minister pracy i polityki społecznej: Władysław Kosiniak-Kamysz

- minister rolnictwa i rozwoju wsi: Marek Sawicki

- minister środowiska: Maciej H. Grabowski

- minister administracji i cyfryzacji: Andrzej Halicki