Polityka i społeczeństwo

MSZ: w Warszawie o polsko-indyjskich stosunkach dyplomatycznych (komunikat)

24.04.2015, 18:55aktualizacja: 24.04.2015, 18:55

- MSZ informuje:

- Indie to kraj o ogromnym potencjale rozwojowym. Polska uważnie śledzi zmiany zachodzące w Indiach i aktywnie działa na rzecz budowy strategicznych relacji pomiędzy naszymi krajami – powiedziała wiceminister Katarzyna Kacperczyk c 24 kwietnia w Warszawie podczas uroczystości podsumowania 60. rocznicy nawiązania polsko-indyjskich stosunków dyplomatycznych. W trakcie spotkania wręczono honorowe odznaki „Bene Merito”.

Głównym celem uroczystości było podsumowanie obchodów 60. rocznicy nawiązania polsko-indyjskich stosunków dyplomatycznych oraz integracja środowisk zaangażowanych w rozwój relacji między Polską a Indiami. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. przedstawiciele środowisk naukowych, biznesowych, opiniotwórczych, a także przedstawiciele administracji publicznej. Gościem honorowym uroczystości był ambasador Indii w Polsce Ajay Bisaria.

Wiceminister Katarzyna Kacperczyk podziękowała osobom zaangażowanym w organizację wydarzeń rocznicowych, w tym Polsko-Indyjskiego Szczytu Energetycznego w New Delhi oraz warszawskiego Forum Gospodarczego Polska-Indie.

Wiceszefowa MSZ podkreśliła, że Indie są dla Polski krajem priorytetowym w Azji. – Polska jest dziś największym partnerem handlowym Indii w Europie Środkowo-Wschodniej i coraz częściej wybieranym kierunkiem dla inwestycji indyjskich – podkreśliła. Zdaniem wiceminister Kacperczyk najważniejszym aspektem polsko-indyjskich relacji pozostaje współpraca gospodarcza. – Dotychczas nasze relacje gospodarcze koncentrowały się głównie na sektorach tradycyjnych takich jak górnictwo, energetyka czy przemysł obronny. Nowoczesna Polska ma jednak do zaoferowania znacznie więcej. Widzimy szansę we współpracy w sektorach takich jak: przetwórstwo żywności, ochrona środowiska, przemysł farmaceutyczny oraz kosmetyczny.

Wiceminister Kacperczyk podkreśliła, że polsko-indyjskie obroty handlowe w 2014 r. po raz pierwszy w historii przekroczyły 2 mld USD. Jej zdaniem Polska i Indie mają szansę na zintensyfikowanie swoich relacji handlowych dzięki realizacji ogłoszonego w kwietniu br. rządowego programu „GoIndia”. Jego celem jest wsparcie polskich firm w nawiązywaniu kontaktów z indyjskimi partnerami i wzmocnienie działań promocyjnych.

W trakcie uroczystości wiceminister Kacperczyk wręczyła w imieniu Ministra Spraw Zagranicznych sześć odznak honorowe „Bene Merito” dla osób szczególnie zasłużonych dla rozwoju polsko-indyjskich relacji. Odznaczeni zostali: profesor dr hab. Krzysztof Maria Byrski, Andrzej Jan Chendyński, Helena Pyz, profesor dr hab. Danuta Sylwia Stasik, Wiesław Stypuła oraz Anna Tarajkowska.

Spotkaniu podsumowującemu 60-lecie stosunków dyplomatycznych towarzyszyła wystawa dokumentów historycznych odnalezionych w archiwach MSZ prezentująca początki polsko-indyjskich relacji dyplomatycznych. Wśród dokumentów znalazły się m.in. odtajnione szyfrogramy, depesze i notatki.

kom/ kfk/

Data publikacji 24.04.2015, 18:55