Zdrowie i styl życia

Naturalne metody łagodzenia objawów menopauzy - czy zawsze konieczne są hormony?

20.04.2015, 19:02aktualizacja: 20.04.2015, 19:02

Według danych GUS w Polsce 2,6 mln kobiet znajduje się w wieku okołomenopauzalnym (45 - 55 lat). U około 40% kobiet przed menopauzą oraz u 85% kobiet po menopauzie występują objawy zespołu menopauzalnego, co wiąże się ze znacznym spadkiem jakości życia.

Istnieją dwie drogi postepowania terapeutycznego w łagodzeniu objawów menopauzy: preparaty pochodzenia naturalnego oraz tzw. hormonalna terapia zastępcza. Hormonalna terapia zastępcza w ostatnich latach straciła na popularności ze względu na obawy co do bezpieczeństwa tej terapii. Prof. dr hab. med. Tomasz Paszkowski, kierownik III Katedry i Kliniki Ginekologii UM w Lublinie, wieloletni prezes i członek Honorowy Polskiego Towarzystwa Menopauzy i Andropauzy komentuje: "Stało się tak po roku 2002 w rezultacie upowszechnienia wyników dużego amerykańskiego badania Women’s Health Initiative (WHI), które podważyły wyniki wcześniej wykonanych badań obserwacyjnych wskazujących na ochronne działanie estrogenów na układ sercowo-naczyniowy, wykazując podwyższone ryzyko epizodów zatorowo-zakrzepowych oraz raka piersi u kobiet stosujących estrogeny w połączeniu z progestagenami".

Coraz częściej wybiera się postepowanie terapeutyczne w oparciu o bezpieczne leki roślinne o potwierdzonej skuteczności w badaniach klinicznych. Polskie Towarzystwo Menopauzy i Andropauzy rekomenduje u kobiet, które nie mogą lub nie chcą stosować terapii hormonalnej sięgnięcie po preparaty pochodzenia roślinnego.

"Preparaty roślinne stanowią integralną część naszych możliwości terapeutycznych i warto po nie sięgać. (…) biorąc pod uwagę skład, właściwości, skuteczność kliniczną i profil bezpieczeństwa" - mówi Prof. Tomasz Paszkowski.

Do dobrze przebadanych i chętnie na świecie stosowanych roślin w łagodzeniu objawów menopauzy należy Cimicifuga racemosa. Zaletą ekstraktów pozyskiwanych z kłącza Cimifuga racemosa jest to, że wykazuje tzw. narządowo selektywne działanie. Istnieją badania, które potwierdzają, że skutecznie eliminuje liczbę uderzeń gorąca oraz łagodzi zmiany nastroju, przy czym nie powoduje zmian histopatologicznych w tkankach piersi i endometrium.

Więcej informacji w załączonym pliku pdf (dostępnym poniżej).

Data publikacji 20.04.2015, 19:02
Źródło informacji Biuro Prasowe Bionorica