MSP ws. akcji ratowniczej w kopalni Wujek (komunikat)

18.04.2015, 17:53aktualizacja: 18.04.2015, 17:53

- MSP informuje:

Minister Skarbu Państwa od wczesnych godzin porannych jest w stałym kontakcie z zarządem Katowickiego Holdingu Węglowego, do którego należy kopalnia Wujek i jest na bieżąco informowany o przebiegu akcji ratowniczej. Włodzimierz Karpiński zadeklarował wszelką potrzebną pomoc rodzinom poszukiwanych górników.

Zarząd KHW zapewnił ministra, że rodzinom poszukiwanych górników została zapewniona wszelka pomoc służb kopalni. Na miejscu zdarzenia obecne są wszystkie służby: przedstawiciele Urzędu Górniczego, Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego, specjaliści spółki z dziedziny ratowniczej oraz przedstawiciele dyrekcji kopalni i zarządu katowickiego holdingu. Zastępy ratownicze prowadzą działania w akcji ciągłej.

Minister skarbu, w którego nadzorze od lutego tego roku znajdują się spółki węglowe, zapewnił wszelkie wsparcie w zakresie prowadzonej akcji ratowniczej.

W stałym kontakcie z zarządem kopalni jest również Wojciech Kowalczyk, sekretarz stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa i pełnomocnik rządu ds. restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego.

W sobotę, krótko po północy doszło do silnego wstrząsu w kopalni Wujek. Poszukiwania dwóch górników prowadzi ok. 40 ratowników. Akcja jest prowadzona w tzw. ruchu Śląsk, czyli części kopalni mieszczącej się na terenie Rudy Śląskiej.

kom/ tnt/ par/

Data publikacji 18.04.2015, 17:53