Polityka i społeczeństwo

MSZ: przewodnicząca Komisji Unii Afrykańskiej z wizytą w Warszawie (komunikat)

17.04.2015, 21:29aktualizacja: 17.04.2015, 21:29

- MSZ informuje:

Polska jest zainteresowana współpracą z krajami afrykańskimi w wielu dziedzinach – podkreślił minister Grzegorz Schetyna podczas piątkowego spotkania z przewodniczącą Komisji Unii Afrykańskiej w Warszawie Dr Dlamini-Zumą.

Nkosazane Dlamini-Zuma przebywa w Polsce w związku z udziałem w VII Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach (20-22 kwietnia). Jej wizyta wpisuje się w ambicję Polski, by zwiększyć obecność polityczną i gospodarczą w wymiarze globalnym.

Minister Schetyna omówił z przewodniczącą Dlamini-Zumą sytuację polityczną i bezpieczeństwa na kontynencie afrykańskim, przede wszystkim w regionie Afryki Północnej i Sahelu. Rozmówcy podkreślili, że Polska i Unia Afrykańska są dla siebie ważnymi partnerami. Polska może być atrakcyjnym partnerem dla krajów afrykańskich w zakresie kontaktów gospodarczych, edukacyjnych, a także może dzielić się z nimi naszym doświadczeniem transformacji. – Polska dokonała prawdziwego skoku w czasie ostatnich 25 lat. Nasze doświadczenie w zakresie przemian politycznych i gospodarczych może być interesującym przykładem prowadzenia zmian – stwierdził szef polskiej dyplomacji. – Wiem, że gdy świat zachodni stawiał czoła niedawnemu kryzysowi finansowemu, Polska nadal rozwijała się, co imponuje i może być dla nas przykładem – podkreśliła przewodnicząca Unii Afrykańskiej.

Dr Nkosazane Dlamini-Zuma przypomniała, że Afryka jest najmłodszym kontynentem świata pod względem demograficznym, co stanowi ogromną szansę, ale jeśli nie zostanie to wykorzystane w odpowiedni sposób, może także stać się zagrożeniem. Przewodnicząca Unii Afrykańskiej zachęcała także polskie firmy do bardziej odważnych i większych inwestycji w krajach afrykańskich. Podkreśliła potencjał współpracy np. w dziedzinie maszyn rolniczych, technologii modernizacji rolnictwa czy projektów infrastrukturalnych, które są prowadzone przez wiele państw afrykańskich.

W Warszawie Nkosazane Dlamini-Zuma została również przyjęta przez premier Ewę Kopacz i spotka się z prezydentem Bronisławem Komorowskim.

kom/ tnt/

Data publikacji 17.04.2015, 21:29