Zdrowie i styl życia

CIR: kontrola po doniesieniach o mobbingu w Ministerstwie Zdrowia (komunikat)

17.04.2015, 18:10aktualizacja: 17.04.2015, 18:10

- CIR informuje:

W związku z doniesieniami o mobbingu w Ministerstwie Zdrowia, 16 kwietnia 2015 r. rozpoczęła się kontrola Departamentu Kontroli i Nadzoru KPRM w tym resorcie. Zakres kontroli dotyczy wybranych aspektów zarządzania zasobami ludzkimi w latach 2012-2015.

Obszary objęte kontrolą dotyczą organizacji procesu zarządzania zasobami ludzkimi, wdrożonego systemu przeciwdziałania mobbingowi, przeprowadzania ocen okresowych, przestrzegania praw i egzekwowania obowiązków pracowniczych, sygnałów o nieprawidłowościach oraz systemu motywacyjnego.

Odrębne postępowanie wyjaśniające prowadzone jest przez rzecznika do spraw dyscyplinarnych osób zajmujących stanowiska dyrektorów generalnych.

Ponadto, doszło do spotkania Szefa Służby Cywilnej z dyrektorem Biura Dyrektora Generalnego Ministerstwa Zdrowia. Dotyczyło ono zapewnienia właściwego funkcjonowania urzędu do czasu wyjaśnienia sprawy. Na polecenie Szefa Służby Cywilnej dyrektor poinformował pracowników Ministerstwa Zdrowia o rozpoczęciu kontroli prowadzonej przez DKiN KPRM oraz o możliwości składania kontrolerom oświadczenia dotyczącego zakresu kontroli.

Szef Służby Cywilnej Claudia Torres-Bartyzel spotkała się również z osobą podnoszącą kwestię mobbingu w Ministerstwie Zdrowia. Rozmowa dotyczyła zapewnienia odpowiednich warunków pracy.

kom/ kfk/

Data publikacji 17.04.2015, 18:10