Cristiana V. Fragola przechodzi do założonej przez Fundację Rockefellera organizacji 100 Resilient Cities

31.03.2015, 13:48aktualizacja: 31.03.2015, 13:48

Fragola obejmie stanowisko dyrektora regionalnego na terenie Europy i Bliskiego Wschodu.

NOWY JORK, 2 kwietnia 2015 r. /PRNewswire/ - Michael Berkowitz, prezes założonej przez Fundację Rockefellera organizacji 100 Resilient Cities (100 prężnych miast), poinformował dziś o powołaniu Cristiany V. Fragoli na stanowisko dyrektora regionalnego na terenie Europy i Bliskiego Wschodu. Fragola będzie pomagać w realizacji strategicznej wizji 100 RC oraz jej ekspansji w dwóch wspomnianych regionach, mając za zadanie m.in. nadzorowanie realizowanych tam programów.

"Dzięki bogactwu kontaktów, jakie Cristiana posiada w różnych miastach, a także jej wiedzy na temat aspektów o krytycznym znaczeniu dla budowania prężności miast, Cristiana idealnie nadaje się do roli koordynatorki naszej działalności w Europie i na Bliskim Wschodzie. Niezmiernie cieszymy się, że dołączyła ona do naszych szeregów, aby budować prężność miast na całym świecie" - mówił Michael Berkowitz.

"Przyjęcie do zespołu 100 Resilient Cities to dla mnie wielki zaszczyt i ekscytująca perspektywa. Podejście tej organizacji do budowania zintegrowanej i kompleksowej prężności miast bardzo do mnie przemawia. Cieszę się, że będę mogła wesprzeć sieć 100RC przy opracowywaniu innowacyjnych strategii i rozwiązań poprzez wzajemną naukę i wymianę wiedzy. Jestem też ogromnie wdzięczna za wszystko, czego nauczyłam się w grupie zarządzającej ds. klimatu w miastach w ramach sieci miast C40 (ang. C40 Cities Climate Leadership Group), oraz dumna ze wspólnych osiągnięć, jakich dokonaliśmy z należącymi do tej sieci miastami, z których duża część wchodzi również w skład sieci 100 RC" - mówiła Fragola.

Przed przejściem do 100RC Cristiana V. Fragola pełniła funkcję dyrektora regionalnego C40 Cities Climate Leadership Group na terenie Europy, budując i utrzymując kontakty z 19 europejskimi miastami w celu włączenia ich w międzynarodowe struktury sieci C40 i wsparcia ich w pomyślnej realizacji planów działania na rzecz klimatu. Ponadto, doprowadziła do zacieśnienia współpracy z merem Paryża w związku z 21. szczytem klimatycznym ONZ (COP21), promowała strategiczne partnerstwa miast w ramach finansowanych przez UE projektów takich jak Horyzont 2020, zasiadała w zespole doradców burmistrza Mediolanu ds. tzw. układu w sprawie miejskiej polityki żywnościowej (ang. Urban Food Policy Pact), a także w komitecie doradczym światowego kongresu miast inteligentnych w Barcelonie (ang. Barcelona Smart Cities World Congress).

"Umiejętności Cristiany w zakresie budowania sieci i nawiązywania kontaktów z miastami okazały się bardzo wartościowe dla C40. Z żalem przyjmujemy wiadomość o jej odejściu, jednocześnie ciesząc się, że wkrótce stanie ona na czele jednej z naszych siostrzanych organizacji, z którą będziemy współpracować w najbliższych latach" - mówił Mark Watts, dyrektor wykonawczy C40 Cities Climate Leadership Group.

Przed przejściem do C40 Cristiana pracowała przy kilku kluczowych stanowiskach, w tym jako doradca prawny ds. Programu Rozwoju ONZ, zastępca dyrektora ds. zrównoważonego rozwoju New York City Housing Authority (zarządu budynków komunalnych w Nowym Jorku), a ponadto stała na czele partnerstwa publiczno-prywatnego MilionTreesNYC w ramach inicjatywy budowania prężności Nowego Jorku PlaNYC.

W ONZ Fragola pełniła funkcję doradcy prawnego zespołu kierowniczego oraz opracowała przejrzyste procedury sprawozdawczości na potrzeby mechanizmów finansowania realizacji milenijnych celów rozwoju (MGD). Pracując dla administracji burmistrza Nowego Jorku Bloomberga, pomagała przy opracowywaniu i prowadzeniu zakrojonych na szeroką skalę programów na rzecz ochrony środowiska w tym mieście. Fragola jest absolwentką Harwardu, na którym uzyskała dyplom magistra administracji publicznej (MC/MPA), oraz wydziału prawa Uniwersytetu Pensylwanii. Poza jej ojczystym językiem włoskim biegle posługuje się językiem angielskim, francuskim i hiszpańskim.

Pracę w 100RC Cristiana rozpocznie 20 kwietnia, swoje zadania wykonując głównie w Londynie.

Więcej na temat organizacji 100 Resilient Cities można dowiedzieć się tutaj.

Więcej informacji na temat Fundacji Rockefellera można znaleźć tutaj.

Źródło: 100 Resilient Cities - Pioneered by the Rockefeller Foundation

KONTAKT: