Zdrowie i styl życia

26.03.2015, 13:50aktualizacja: 26.03.2015, 13:50

ANDOVER, Massachusetts, 26 marca 2015 r. /PRNewswire/ -Firma TransMedics poinformowała, że dzięki zastosowaniu opracowanej przez nią technologii systemu podtrzymywania organów OCSTM, zespołowi lekarzy ze szpitala Papworth Hospital udało się dokonać przełomu na skalę Europy, a mianowicie zabezpieczyć i ocenić stan serca pobranego od dawcy zmarłego z powodu zatrzymania krążenia (ang. non-heart beating donors; NHBD), wykorzystując je do przeszczepu. Osoba, której przeszczepiono serce, szybko powróciła do zdrowia i przebywa już w domu z rodziną.

Materiał filmowy - http://origin-qps.onstreammedia.com/origin/multivu_archive/PRNA/ENR/194595-Beating-Heart-on-OCS.mp4

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150325/194571

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150325/194573

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20130425/NE01744LOGO-b

Osiągnięcie to stanowi krok milowy w dziedzinie przeszczepów serca w Europie, będąc kontynuacją szeregu udanych przeszczepów serca NHBD, które przy użyciu technologii OCSTM w zeszłym roku przeprowadzili specjaliści ze szpitala St. Vincent’s Hospital w Sydney. Operację przeszczepu przeprowadził Stephen Large - specjalista kardiochirurgii i chirurgii klatki piersiowej. Jest on przekonany, że zastosowanie technologii OCS może niezwykle korzystnie wpłynąć na zmniejszenie liczby chorych z listy NHS (National Health Service - system służby zdrowia w Wielkiej Brytanii), którzy czekają na przeszczep serca. "Dzięki obszernym badaniom odkryto nowe, bezpieczne metody przeszczepiania serca na potrzeby ratowania większej liczby chorych. Wykorzystanie nowej formy transplantacji może przyczynić się do zwiększenia liczby tego typu zabiegów w Wielkiej Brytanii nawet o 25%" - mówił Stephen Large.

W omawianym przypadku serce pobrano od dawcy, u którego doszło do zatrzymania krążenia i akcji serca. W Wielkiej Brytanii dawców NHBD nie bierze się aktualnie pod uwagę w kontekście przeszczepów serca ze względu na ograniczenia wynikające ze stosowanej tu rutynowo techniki przechowywania organów w warunkach chłodniczych. Przy pobraniu serca, które przeszczepiono w szpitalu Papworth, a także przywróceniu jego funkcji i dokonaniu oceny klinicznej, posłużono się technologią OCSTM.

"Jesteśmy zachwyceni poprawą zdrowia, jaka następuje u chorego po przeszczepie wykonanym przy użyciu nowej techniki. Jego szybki powrót do zdrowia stanowi dowód kompleksowości badań, jakie przeprowadzono w szpitalu Papworth. Mamy nadzieję, że w przyszłości z zabiegu tego skorzysta jeszcze wiele osób znajdujących się na liście oszczekujących na przeszczep" - mówił Steven Tsui, dyrektor ds. klinicznych na oddziale transplantologii szpitala Papworth Hospital.

Możliwość przeszczepiania serca od dawców zmarłych z powodu zatrzymania krążenia niesie szansę na zmianę sytuacji w europejskiej transplantologii, powiększając potencjalnie pulę serc nadających się do przeszczepienia osobom chorym na przewlekłą niewydolność serca. Nasza firma angażuje się na rzecz rozwijania możliwości w zakresie skutecznej transplantacji organów z wykorzystaniem przełomowej platformy OCSTM, aktywnie uczestnicząc w czterech dużych badaniach klinicznych o kluczowym znaczeniu, prowadzonych w Stanach Zjednoczonych w zakresie transplantologii serca, płuc i wątroby, dzięki którym już wkrótce - miejmy nadzieję - rewolucyjna technologia OCSTM trafi na rynek amerykański” - mówił dr Waleed Hassanein, prezes i dyrektor generalny spółki TransMedics, Inc.

Czym jest opracowany przez TransMedics System Podtrzymywania Organów (OCS™)?

Od początków istnienia transplantologii fundamentalną procedurą stosowaną do podtrzymywania organów było przechowywanie ich metodą prostej hipotermii (umieszczanie narządów w pojemniku z lodem). Pomimo, że ta metoda ma na celu obniżenie stopnia uszkodzenia narządów podczas transportu, nie udaje się uniknąć ich znacznego uszkodzenia. Im dłużej narząd jest przechowywany w lodzie, tym większy jest stopień jego uszkodzenia. Poza tym, przechowywanie organów metodą prostej hipotermii nie pozwala na prowadzenie działań resuscytacyjnych, ani na ocenę stanu narządu podczas transportu od dawcy do biorcy. Szacuje się, że z uwagi na ograniczenia wynikające z przechowywania metodą prostej hipotermii 60 - 65 % wszystkich serc pochodzących od dawców nie nadaje się do przeszczepu.

Firma TransMedics opracowała jedyne na świecie przenośne urządzenie pozwalające na pokonanie ograniczeń, jakie wiążą się z przechowywaniem organów metodą prostej hipotermii podczas transportu. Technologia OCS™ została opracowana jako kompleksowe rozwiązanie wszystkich trzech najpoważniejszych problemów ograniczających skuteczność metody prostej hipotermii:

• minimalizując uszkodzenia wynikające z hipotermii prostej, dzięki perfuzji serca ciepłą natlenioną krwią;
  • optymalizując stan narządu poprzez uzupełnienie ilości tlenu, składników odżywczych i hormonów, których zabrakłoby w innym przypadku;
  • umożliwiając ciągłe monitorowanie i ocenę stanu narządu aż do chwili jego wszczepienia.

Nowe możliwości, jakie daje technologia OCS, mogą potencjalnie:

• zwiększyć skalę wykorzystywania na bieżąco organów od dawców;
  • zwiększyć szanse przeżycia biorcy;
  • zmniejszyć zakres powikłań poprzeszczepowych;
  • zwiększyć skuteczność zabiegów transplantacyjnych.

TransMedics, Inc.

TransMedics Inc. jest światowym liderem w zakresie przenośnych urządzeń do perfuzji „ex vivo” i oceny stanu narządów przeznaczonych do przeszczepu. Spółka ma swoją siedzibę w Andover w stanie Massachusetts w Stanach Zjednoczonych, a celem, jaki przyświeca jej założycielom, jest rozwiązanie problemu niewystarczającej liczby i niezadowalającej jakości organów przeznaczonych do przeszczepów. Więcej informacji można znaleźć na tronie internetowej firmy pod adresem: www.TransMedics.com.

Źródło: TransMedics, Inc.

Data publikacji 26.03.2015, 13:50