Silna prezydentura i przyszła Polska

06.03.2015, 16:05aktualizacja: 06.03.2015, 16:05

Konferencja Prasowa Kandydata na Prezydenta RP Włodzimierza Korab-Karpowicza "Polska silna, zamożna i prawdziwie wolna".

Dnia 6 marca 2015 w Centrum Prasowym PAP w Warszawie odbyła się konferencja prasowa kandydata na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej prof. Włodzimierza Korab-Karpowicza. Podczas konferencji kandydat przedstawił Manifest do obywateli Rzeczpospolitej oraz swój program wyborczy. W Manifeście zwrócił uwagę na takie zjawiska jak wyprzedaż majątku narodowego oraz związaną z tym rabunkową prywatyzację, kierowanie się przez partie polityczne interesem partykularnym oraz inne patologie władzy. Wezwał do pokojowej zmiany układu politycznego. Przedstawił swój program. Szczególnie podkreślił wartości społeczne: zdrowie, rodzina i praca.

Prof. Korab-Karpowicz opowiedział się za aktywną prezydenturą. Chce wykorzystywać zarówno inicjatywę ustawodawczą, jak i autorytet moralny urzędu Prezydenta RP. Mocno podkreślił, że będzie "bronił polskiej ziemi, zasobów naturalnych i innych dóbr narodowych". Zapowiedział poparcie rozwoju polskiego przemysłu i rolnictwa oraz ochronę ludzi biednych. Szczególną opieką otoczy emerytów i rencistów. Chce zmienić system podatkowy oraz zapobiec dalszemu zadłużeniu się państwa. Oznajmił, że będzie "prowadził politykę pokojową, starając się godzić zwaśnione strony" oraz bronił Polski przed wplątaniem w wojnę. Jego celem jest "odzyskanie przez Polskę pełnej niezależności od innych państw oraz instytucji zewnętrznych".

Podkreślając wartość rodziny, Prof. Korab-Karpowicz wspomniał, że od 20 lat jest żonaty oraz jest ojcem trojga dzieci. Zapowiedział pełne wsparcie dla polityki prorodzinnej.

Kandydat na Prezydenta RP jest jednym z najlepiej wykształconych ludzi w Polsce. Studiował między innymi zarządzanie, stosunki międzynarodowe, handel zagraniczny i filozofię. Uzyskał doktorat z filozofii na Uniwersytecie Oksfordzkim i habilitację na UAM w Poznaniu. Był wiceprezydentem Gdańska i ekspertem Komisji Europejskiej. Jest autorem kilku książek, w tym "Traktatu polityczno-filozoficznego", który jest nie tylko kompleksowym programem wyborczym, a jednocześnie dziełem z filozofii polityki, przedstawiającym wizje dobrego państwa i szczęśliwego społeczeństwa.

Komitet Wyborczy "Przyszła Polska" prowadzi obecnie intensywne działania w celu zebrania 100 000 podpisów wymaganych do udziału Kandydata w wyborach.

Data publikacji 06.03.2015, 16:05
Źródło informacji Komitet Wyborczy "Przyszła Polska"