Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Philip Hammond z wizytą w Warszawie (komunikat)

06.03.2015, 12:59aktualizacja: 06.03.2015, 12:59

- MSZ informuje:

Sytuacja na Ukrainie oraz przyszłość Unii Europejskiej były głównymi tematami rozmowy ministra Grzegorza Schetyny z ministrem spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii Philipem Hammondem. Szef brytyjskiej dyplomacji 6 marca br. przebywał z wizytą w Warszawie.

- Zgadzamy się, że kraje UE powinny wspierać proces reform na Ukrainie. Powinniśmy robić wszystko, by decyzje podejmowane na Ukrainie dawały gwarancję dobrej zmiany, budowy nowoczesnego, demokratycznego i stabilnego państwa za naszą wschodnią granicą – ocenił minister Grzegorz Schetyna na konferencji prasowej po spotkaniu z ministrem Hammondem.

W związku z konfliktem we wschodniej Ukrainie ministrowie podkreślili, że w ocenie Polski i Wielkiej Brytanii Unia Europejska powinna prezentować jednolite i zdecydowane stanowisko wobec Rosji, w tym stanowczo wymagać przestrzegania ustaleń porozumienia z Mińska. Minister Schetyna oraz minister Hammond zaznaczyli ponadto, że UE w razie nasilającej się agresji ze strony wspieranych przez Kreml separatystów powinna być gotowa do szybkiej reakcji. - Ważne jest, by UE miała możliwość natychmiastowej akcji – dodał minister Hammond komentując wprowadzenie ewentualnego trzeciego etapu sankcji ekonomicznych.

- Prace nad następnym etapem sankcji są prowadzone, by można było je wprowadzić, jeżeli zostanie złamane porozumienie z Mińska – zaznaczył minister Grzegorz Schetyna. Ministrowie poinformowali ponadto, że zarówno polscy jak i brytyjscy żołnierze biorą udział w misjach szkoleniowych dla sił ukraińskich w ramach instrumentów międzynarodowych.

Dyskusja ministrów poświęcona była również przyszłości Unii Europejskiej. Według szefów polskiej i brytyjskiej dyplomacji niezbędne są jej dalsze reformy, które sprawią, że Unia będzie m.in. bardziej konkurencyjna i gotowa odpowiadać na wyzwania XXI wieku. Minister Hammond poinformował, że Londyn przygotował propozycję pakietu reform unijnych, które obecnie prezentuje w stolicach europejskich oraz stara się uzyskać dla nich poparcie innych państw członkowskich UE, w tym Polski. Minister Schetyna podkreślił, że Polska jest przeciwna ograniczaniu jednej z fundamentalnych zasad UE, jaką jest swobodny przepływ osób. - Instytucje UE warto reformować, tak by UE była bardziej skuteczna i szybciej reagowała na pojawiające się wyzwania – ocenił minister Schetyna.

W piątek ministrowie rozmawiali również o rosnącym zagrożeniu dla Europy ze strony Państwa Islamskiego oraz o polsko-brytyjskich relacjach dwustronnych.

kom/ amt/

Data publikacji 06.03.2015, 12:59