Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska nawiązała stosunki dyplomatyczne z Kiribati (komunikat)

03.03.2015, 09:57aktualizacja: 03.03.2015, 09:57

- MSZ informuje:

"Mam nadzieję, że dzięki nawiązaniu stosunków dyplomatycznych, będziemy mogli zintensyfikować kontakty między naszymi krajami" – powiedział ambasador Bogusław Winid rozpoczynając uroczystość w Stałym Przedstawicielstwie RP przy Narodach Zjednoczonych w Nowym Jorku.

W imieniu rządu Kiribati komunikat ws. nawiązania stosunków dyplomatycznych podpisała ambasador Makurita Baaro, Stała Przedstawiciel Kiribati przy NZ, ze strony Polski ambasador Bogusław Winid, Stały Przedstawiciel RP przy NZ. Dokument wszedł w życie z dniem podpisania.

Kiribati jest państwem wyspiarskim położonym na Oceanie Spokojnym, borykającym się z negatywnymi efektami zmian klimatu. Mimo odległego położenia, Polska nie jest obca mieszkańcom Kiribati – nazwę Poland nosi bowiem jedna z osad na Wyspie Bożego Narodzenia, należącej do Kiribati. Swoją nazwę wioska zawdzięcza Polakowi, Stanisławowi Pełczyńskiemu, który trafił na wyspę, gdy jej mieszkańcy mieli trudności z nawadnianiem plantacji palmowych. Polak pomógł im rozwiązać problem i na jego cześć osadę nazwano obecnym mianem, zbudowano w niej kościół pod wezwaniem św. Stanisława, a zatokę w lagunie nazwano Zatoką Świętego Stanisława.

Film o wiosce Poland na Kiribati i zagrożeniach związanych z postępującymi zmianami klimatu został zrealizowany na zamówienie Ministerstwa Środowiska, w ramach przygotowań do konferencji klimatycznej ONZ COP 19, która odbyła się w Warszawie w 2013 r. Można go obejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=5GiNOLuEleI

kom/ amt/

Data publikacji 03.03.2015, 09:57