Zadania rządu i administracji publicznej w kolejnych etapach cyfryzacji Polski

24.02.2015, 16:32aktualizacja: 24.02.2015, 16:32

Akademia IT 1
Podsumowanie spotkania inaugurującego I edycję Akademii Zarządzania IT Administracji Publicznej.

20 lutego 2015 roku w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się spotkanie inaugurujące I edycję Akademii Zarządzania IT Administracji Publicznej. Zarówno prezentacje merytoryczne, jak i dyskusja panelowa, służyły wskazaniu priorytetów strategii informatyzacji administracji centralnej i publicznej. Dodatkowo miało na celu zapoznanie wszystkich zgromadzonych z rekomendowanymi działaniami dla tego obszaru, proponowanymi na podstawie najlepszych zagranicznych doświadczeń.

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele sektora publicznego, którzy zgłosili chęć udziału w Akademii Zarządzania IT Administracji Publicznej, jak i goście specjalni, w tym Pan Roman Dmowski - Podsekretarz Stanu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji. Część oficjalną inauguracji rozpoczął Pan Arkadiusz Lefanowicz - Przewodniczący Rady Fundacji IT Leader Club Polska i inicjator tego przedsięwzięcia, który odczytał specjalnie przygotowane na tę okazję przemówienie.

Spotkanie inaugurujące Akademię stało się również miejscem oficjalnego przedstawienia Przewodniczącego Rady Programowej Akademii, dr hab. Janusza Zawiła-Niedźwieckiego, prof. Politechniki Warszawskiej, który występując, podkreślił ogromną rolę niniejszej inicjatywy w trzech aspektach: informatyki - jako dyscypliny wiedzy dokonującej największej transformacji cywilizacyjnej w dziejach ludzkości, akademii - jako forum wymiany poglądów i kreowania nowych idei w gronie profesjonalistów, oraz administracji publicznej - jako sektora, który ma przede wszystkim służyć społeczeństwu obywatelskiemu.

Następnie głos zabrali przedstawiciele Społecznych Partnerów Merytorycznych Akademii - Adam Wojtkowski, Dyrektor Generalny polskiego oddziału EMC i Bartłomiej Ślawski - Dyrektor Generalny polskiego oddziału VMware, którzy swoją rolę udziału w projekcie Akademii widzą jako działanie pro publico bono i liczą na efektywny transfer wiedzy pomiędzy liderami informatyki sektora publicznego a przedstawicielami biznesu. Dodatkowo udział tych firm ma być okazją do przekazania pochodzących ze świata najlepszych praktyk w zarządzaniu IT, jak również niezbędnej wiedzy potrzebnej do transformacji cyfrowej w Polsce w duchu misji społecznej Fundacji IT Leader Club Polska.

Agenda spotkania obejmowała 4 prelekcje merytoryczne, których zwieńczeniem była debata dotycząca kierunków i działań kluczowych do realizacji strategii Programu Zintegrowanej Informatyzacji Państwa (PZIP) oraz Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (PO PC).

Spotkanie inaugurujące I edycję Akademii Zarządzania IT Administracji Publicznej rzeczowo podsumował Minister Roman Dmowski z MAiC, który w spontanicznym wystąpieniu pogratulował inicjatywy organizatorom spotkania, jak również podkreślił kluczową rolę tego typu przedsięwzięć dla skutecznego transferu wiedzy. W swoim wystąpieniu podkreślał rolę podmiotów, które w sposób szczególny mogą przyczynić się do efektywnej transformacji cyfrowej polskiej administracji.

Pierwszy zjazd Akademii Zarządzania IT Administracji Publicznej odbędzie się 27 marca w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Pełne podsumowanie inauguracji Akademii znajduje się w załączonym dokumencie oraz na stronie: www.akademiait.edu.pl.

KONTAKT:

Akademia Zarządzania IT Administracji Publicznej