Polityka i społeczeństwo

MSZ: Anna Pieńkosz nowym Ambasadorem RP w Republice Kuby (komunikat)

29.01.2015, 16:39aktualizacja: 29.01.2015, 16:39

- MSZ informuje:

Anna Pieńkosz odebrała dzisiaj z rąk ministra spraw zagranicznych Grzegorza Schetyny nominację na stanowisko Ambasadora Nadzwyczajnego i Pełnomocnego RP w Republice Kuby. Składając gratulacje minister Schetyna podkreślił, iż „objęcie obowiązków ambasadorskich przez Annę Pieńkosz w Hawanie przypada w szczególnie ważnym okresie widocznych oznak normalizacji relacji pomiędzy światem zachodnim i Kubą”. Zdaniem szefa polskiej dyplomacji wiąże się to z nowymi możliwościami dla polsko-kubańskich stosunków politycznych i gospodarczych.

Anna Pieńkosz zapewniła, że będzie starać się wykorzystać te możliwości dla dynamicznego rozwoju stosunków dwustronnych, szczególnie w sferze współpracy gospodarczej i handlowej, wspierając ekspansję polskich przedsiębiorstw na kubańskim rynku. – Będę również promować pozytywny wizerunek Polski, naszą kulturę, historię, podkreślając naszą rolę w Unii Europejskiej i na świecie – dodała nowa ambasador.

Anna Pieńkosz – Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny w Republice Kuby

Anna Pieńkosz jest absolwentką politologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach i filologii romańskiej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Ukończyła także Akademię Dyplomatyczną MSZ. Jest zawodowym dyplomatą.

Pracę w MSZ rozpoczęła w 2002 r. Od 2004 r. pracowała w Departamencie Ameryki na stanowisku ds. Mercosur. W latach 2006 – 2010 przebywała na placówce w Wenezueli, gdzie przez prawie rok pełniła funkcję chargé d’affaires.

W latach 2010 – 2012 pracowała w Ambasadzie RP w Hawanie, początkowo pełniąc funkcję chargé d’affaires, a następnie kierownika referatu polityczno-ekonomicznego.

Od 2012 r. w Departamencie Ameryki na stanowisku ds. stosunków Unii Europejskiej z Ameryką Łacińską i Karaibami.

Zna język angielski, hiszpański i francuski.

kom/ azb/

Data publikacji 29.01.2015, 16:39