Polityka i społeczeństwo

MSW: bezpieczne ferie - pamiętajmy o odblaskach (komunikat)

28.01.2015, 12:13aktualizacja: 28.01.2015, 12:13

- MSW informuje:

Ferie są dla nas i dla naszych dzieci czasem odpoczynku i wspólnych wyjazdów. Zadbajmy o to, aby spędzić go bezpiecznie i odpowiedzialnie, szczególnie kiedy wyjeżdżamy poza miasto. Pamiętajmy o elementach odblaskowych, które mogą uratować nasze życie.

Na początku stycznia Ministerstwo Spraw Wewnętrznych rozstrzygnęło konkurs „Błyskotliwi”. Konkurs skierowany był do uczniów szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych, a jego celem było zwiększenie świadomości społeczeństwa, szczególnie młodych osób, w zakresie właściwego zachowania się na drodze po zmroku. W ramach konkursu szkoły musiały zrealizować ok. 40 sekundowy spot związany z tematyką noszenia elementów odblaskowych. Zainteresowanie było ogromne – otrzymaliśmy aż 184 filmy.

Wśród zwycięskich spotów znalazły się:

- Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Sokółce – spot „Bądź błyskotliwy, noś odblaski” - https://www.youtube.com/watch?v=rhubgh7QcrU

- Bądź widoczny, daj szansę kierowcy - Katolickie LO im. Papieża Jana Pawła II w Biłgoraju - https://www.youtube.com/watch?v=P6gnWt4rN1Q

- Nie rób łaski, noś odblaski - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jakuba Wejhera w Wejherowie

Człowiek idący z odblaskiem jest widoczny w światłach samochodu z odległości około 150 metrów. Bez tego elementu kierowca jest w stanie zauważyć go dopiero z odległości około 40 metrów. Od 31 sierpnia 2014 r. piesi, którzy po zmroku poruszają się poza obszarem zabudowanym, powinni mieć na sobie element odblaskowy.

W 2014 roku doszło do 9080 wypadków z udziałem pieszych (26 proc. ogółu), w których zginęło 1118 osób, a ponad 8500 zostało rannych. Najwięcej takich zdarzeń notuje się w miesiącach jesienno-zimowych. Ma to związek z szybko zapadającym zmrokiem i gorszą widocznością. W takich sytuacjach ważne jest, żeby piesi w maksymalny sposób zadbali o swoją widoczność na drodze. To od tego zależy szybkość reakcji kierowcy. Piesi często mylnie sądzą, że skoro oni widzą światła samochodu, to kierowca widzi ich na drodze lub poboczu.

Do 31 sierpnia 2014 r. obowiązek noszenia elementów odblaskowych miały osoby poniżej 15 roku życia. Teraz nowy przepis dotyczy wszystkich, bez względu na wiek. Wyjątkiem jest sytuacja, w której pieszy będzie się znajdował na drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub na chodniku. Nowy przepis nie ma zastosowania w strefie zamieszkania – tam pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.

Elementami odblaskowymi mogą być przedmioty doczepiane do ubrania, opaski lub kamizelki. Policja zaznacza, że ważne jest ich umieszczenie na wysokości kolan, dłoni, w okolicy środka klatki piersiowej i pleców. Wtedy odblaski będą dobrze widoczne dla kierowców. Warto pamiętać, że koszty elementów odblaskowych są niskie, natomiast konsekwencje i koszty leczenia ofiar wypadków są zdecydowanie wyższe.

kom/ tnt/

Data publikacji 28.01.2015, 12:13