Restauracja na Kasprowym Wierchu zmienia swoje oblicze

18.12.2014, 15:28aktualizacja: 18.12.2014, 15:28

Wizualizacja restauracji
Polskie Koleje Linowe zakończyły remont restauracji na Kasprowym Wierchu. Świeżością powieje nie tylko z odnowionych wnętrz, lecz także z menu - tylko tu będzie można skosztować Bezy Kasprowej... A wszystko z myślą o narciarzach i turystach tak licznie odwiedzających Kasprowy Wierch.

Restauracja "Poziom 1959", bo tak właśnie nazywa się lokal w swojej nowej odsłonie, mieści się przy Górnej Stacji Kolei Linowych na Kasprowym Wierchu. Nazwa nie jest przypadkowa - główna sala restauracyjna leży właśnie na wysokości 1959 m n.p.m.

Na turystów czekać będą tu pożywne śniadania oraz dania obiadowe sprzedawane w formie bufetu. Do wyboru będą zupy, w tym staropolski żur, dania główne, z siekanym kotletem bacy na czele, oraz sałatki i desery. Tylko tu będzie można spróbować "Bezy Kasprowej z bitą śmietaną i owocami" (zresztą nigdzie indziej nie smakowałaby tak wyjątkowo).

Dla tych, którzy do restauracji chcą zajrzeć tylko na chwilę, a potem szybko wrócić na jedyne w Polsce alpejskie trasy narciarskie lub tatrzańskie szklaki, w hallu głównym stacji, naprzeciw wejścia do budynku zlokalizowany będzie punkt bistro. Będzie można tu kupić drobną przekąskę, ale też zjeść coś bardziej konkretnego - naleśniki, bułkę z kiełbasą góralską, bułę z pieczarkami czy tatrzańską kwaśnicę na wędzonce z ziemniakami. Serwowane będą również desery oraz napoje zimne i gorące, w tym tradycyjny grzaniec. Dla wygody gości posiłki będzie można spożywać zarówno wewnątrz budynku, jak i na tarasie.

Wnętrza restauracji zaprojektowała firma, mająca w swoim dorobku współpracę z najbardziej prestiżowymi obiektami hotelowymi i gastronomicznymi w Polsce, w tym chociażby z restauracją AleGloria Magdy Gessler.

Wystrój "Poziomu 1959" utrzymany będzie w surowym klimacie technologicznym - nie mogło być inaczej, skoro restauracja mieści się w budynku stacji najpopularniejszej kolejki linowej w Polsce. Dlatego też przy aranżacji pomieszczeń wykorzystano m.in. motywy rolek kolei linowych czy kominek na wzór wagonu kolei. Do tego dochodzą wykładziny z blachy aluminiowej i celowo pokryte rdzą metalowe elementy stołów, ław i poręczy. W całość wkomponowano motywy sportowe i turystyczne, a także dworcowe - kojarzące się z poczekalnią ławki i charakterystyczne lampy.

Wysoki poziom restauracji gwarantować będzie nie tylko jej położenie, lecz także fachowa kadra menadżerska - do zarządzania obiektem i doboru menu zaangażowano bowiem najwyższej klasy specjalistów.

Oprócz tradycyjnej oferty skierowanej do turystów, restauracja planuje także obsługę konferencji, zawodów sportowych czy wywiadów. Nie jest wykluczona również organizacja przyjęć okolicznościowych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 18.12.2014, 15:28
Źródło informacji Polskie Koleje Linowe S.A.