MK: „Energia Nowoczesnych Miast” (komunikat)

29.09.2020, 18:35aktualizacja: 29.09.2020, 18:35

- MK informuje:

Kierunki Transformacji Rynku Energii były głównym tematem debaty z udziałem ministra klimatu Michała Kurtyki podczas drugiej edycji Konferencji Naukowo-Technicznej „ENERGIA NOWOCZESNYCH MIAST. Elektromobilność. Smart cities. Zrównoważony transport. Sieci inteligentne w energetyce.” Wydarzenie odbyło się 29 września 2020 r. w Szczecinie.

Jak podkreślił minister Kurtyka, nowa „Polityka energetyczna Polski do 2040 r.” eksponuje konieczność przeprowadzenia transformacji energetycznej w sposób sprawiedliwy (filar I), mając na celu budowę zeroemisyjnego systemu energetycznego (filar II) oraz dbałość o poprawę jakości powietrza (filar III).

„W perspektywie 2040 r. zbudujemy niemal nowy system energetyczny, który przemodeluje elektroenergetykę, ciepłownictwo i transport w kierunku niskoemisyjnym. Do 2040 r. powstanie ok. 40 GW mocy zeroemisyjnych” – podkreślił.

Szef resortu klimatu zaznaczył, że w 2040 r. co druga MWh będzie pochodzić ze źródeł bezemisyjnych. Rezerwę dla OZE będą stanowić elastyczne źródła gazowe, których moc wzrośnie ok. 2-krotnie do 2030 r. i niemal 4-krotnie do 2040 r.

Minister klimatu zwrócił ponadto uwagę, że kluczową rolę będzie miała również transformacja sposobu pokrywania potrzeb cieplnych.

„Jako bardzo ważny cel wskazaliśmy odejście od wykorzystania węgla w gospodarstwach domowych w miastach do 2030 r., a na obszarach wiejskich do 2040 r. Do 2030 r. zostanie wymienionych ok. 3 mln źródeł ciepła na nisko- i zeroemisyjne w domach. Wraz ze wzrostem liczby budynków zeroenergetycznych stanowi to rdzeń nowej inicjatywy Ministerstwa Klimatu pn. „Dom z klimatem”” – zaznaczył.

Jak dodał minister Kurtyka, ograniczenie zużycia węgla dotyczyć także ciepłownictwa systemowego, które rozwijać się będzie w kierunku zwiększonego wykorzystania OZE, wysokosprawnej kogeneracji i odpadów.

Co trzeci GJ w ciepłownictwie systemowym pochodzić będzie z OZE w 2030 r. Jest to szczególnie ważne dla poprawy jakości powietrza w miastach, gdzie ciepłownictwo sieciowe powinno być głównym źródłem ciepła.

„Naszym celem jest to, aby w 2030 r. aż 70% gospodarstw domowych w miastach korzystało z ciepła systemowego, co oznacza podłączenie do sieci ok. 1,5 mln nowych gospodarstw domowych” – powiedział.

„Zwiększamy także ambicje w zakresie rozwoju zeroemisyjnego transportu, stawiając sobie za cel likwidację smogu w miastach. Jako cel w 2030 r. wskazaliśmy dążenie do pełnej zeroemisyjności komunikacji publicznej w ośrodkach miejskich powyżej 100 tys. mieszkańców” - dodał.

Zdaniem ministra klimatu, PEP2040 został tak rozbudowany, aby stał się kompasem dla przedsiębiorców, samorządów i obywateli w zakresie transformacji polskiej gospodarki w kierunku niskoemisyjnym.

„Pragniemy zaangażować wszystkie sektory i grupy interesariuszy oraz budować przemysł i nowe miejsca pracy. Jednocześnie chcemy zapewnić wsparcie tym grupom i regionom, dla których zmiany będą największym wyzwaniem” – podsumował.

kom/ mst/

Data publikacji 29.09.2020, 18:35